Шабачке приче

Титове посете Шапцу

        Не рачунајући Први светски рат, када је Јосип Броз Тито боравио у овом крају као аустроугарски војник, хроничари су израчунали да је Подриње посетио шест пута. Први пут у септембру 1941. када је из Подриња „координирао акције“ партизана, јер је Подриње, изузев Шапца и Мачванске Митровице, тада било скоро цело слободно. Други пут у Подриње Тито је дошао 7. јула 1945. године да би у Белој Цркви присуствовао „величанственом митингу посвећеном Дану устанка народа Србије“. На повратку из Беле Цркве, на путу за Београд, свратио је у Шабац и кратко се задржао у хотелу „Зелени венац“. Била је то прва посета Шапцу.

        Трећи пут Тито је дошао у Подриње 26. септембра 1949. године, да у Столицама пости кућу у којој је 26. септембра 1941. одржао историјско Војно световање. У четвртој посети, 26. септембра 1955. године, на путу до Малог Зворника где је пустио у погон новоизграђену Хидроцентралу, Тито је прошао кроз Шабац. Према писању локалне штампе, од Савског моста, преко Партизанске и улице Небојше Јерковића, Камичка и Пољопривредне школе, до Мајура, преко 20 хиљада Шапчана од раног јутра стајало је у „шпалиру радости“ и чекало Тита.

        „Тачно у осам и тридесет часова, пред градским парком, насред улице зауставио се аутомобил, а из њега је изашао вечито насмејан друг Тито у пратњи другова: Александра Ранковића, Петра Стамболића и генерала Жежеља… Ваздух се проломио од аплауза и клицања… На Камичком мосту, пошто се опростио од Шапчана, друг Тито је ушао у своју лимузину…“

        Изненадну посету Шапцу, и пету Подрињу, Тито је учинио 21. септембра 1957. године:

        „ Тога дана, негде око 16,00 часова троја луксузна кола су дошла из правца Обреновца, прошла поред фабрике „Зорка“ и ушла у Шабац па се зауставила испред хотела „Зелени венац“. У средњим, отвореним колима, возио се друг Тито са супругом Јованком. Одмах по уласку у салу „Зеленог венца“, друг Тито је послао келнера да обавести Милана Беловуковића-Деву о овом догађају и замоли га да дође у хотел…“

        Шапчани су убрзо сазнали ко им је у гостима па су „похрлили“ до хотела, а стигли су у представници друштвено-политичких организација и културних установа. Иако је посета била „незваничног карактера“, Тито је разговарао са свима о „проблематици Шапца и околине“, а том приликом „другарица Јованка евоцирала је своја сећања на дане свог боравке у Шапцу, када је 1944. године као борац наше војске била неколико дана у овом граду“.

Tito u Sapcu 1969.


Тито поздравља Шапчане руком у белој рукавици

 у улици Маршала Тита 1969. године

Tito u Zorki 1969.


Јосип Броз Тито испред шабачке фабрике „Зорка

 

        У званичној посети Шапцу Тито је био 23. октобра 1969. године, а повод је била 25-годишњица ослобођења Шапца. Свечана трибина била је постављена у центру града, испред улаза у продавницу „Борово“. У име града домаћина Тита је поздравио Илија Ђурић, председник општине, а затим се кратким говором Шапчанима обратио Тито. Према проценама штампе било је присутно 70 хиљада Шапчана.

Titovi saborci


Титови саборци Лука Стевић и Милан Беловуковић Дева у“Зорки“ 1969. године. Иза њих стоје чланице Хора „66 девојака“.

 

        Са центра, поворка аутомобила кренула је у правцу Хемијске индустрије „Зорке“, где је друг Тито пустио у погон два нова постројења, присуствовао седници Радничког савета, на којој је наступио Хор „66 девојака“, разговарао са представницима привредних и друштвено-политичких организација фабрике и града, и око 15 часова, после ручка, напустио Шабац. Забележено је да је и на испраћају „била импозантна цифра људи, жена и деце“.

Шабачке године Исидоре Секулић

Isidora-izlozba-sabac


Са изложбе у Библиотеци шабачкој 2017. године

поводом 140 година од рођења Исидоре Секулић

 

        Актом Министарства просвете Краљевине Србије,  7. октобра 1909. године, за привремену разредну учитељицу Српске краљевске више женске школе у Шапцу постављена је Исидора Секулић. Прeдавала је немачки језик и математику у свим разредима и гимнастику у трећем и четвртом. У почетку је била примљена као привремена разредна учитељица, зато што је дошла из Аустроугарске, али када је 1910. године добила држављанство Србије постала је стално запослена. Већ 1911. постављена је за сталну разредну учитељицу у Шапцу, где је остала још једну школску годину. У септембру 1912. добила ја премештај и отишла у Београд за професора Више женске школе.

        За време боравка у Шапцу Исидора Секулић ушла је на велика врата у српску књижевност. Написала је своју прву књигу, исповедни дневник „Сапутници“, коме је Јован Скерлић замерио „дуго психологисање“, а савремени критичари данас сматрају га „авангардистичком енергијом побуне“ у коме се жестином издваја Паланка. Али, баш прича Паланка, и нарочито један пасус, годинама је био камен спотицања између Шапчана и Исидоре.

        „Ово је место с оне стране добра и зла. Овде се закључавају дани и преспављују ноћи. Овде се умарају страсти и суше карактери. Овде застаје ток воде и нема промаје у ваздуху, и прекида се преплитање атома, и над целом варошицом се осећа буђави мирис покојних времена. Живи људи су мртви, а мртваци су још једаред умрли.“

          Исидора је писала о малограђанској досади и спокоју, што није било само у Шапцу већ у целој Србији, међутим Шапчани су то схватили лично. Али, ако Исидора није разумела Шабац, ни Шабац није разумео Исидору. Становала је у близини школе која је била на Баиру, у Улици краља Александра, на углу где је у другој половини 20. века подигнута управна зграда агроиндустријског комбината. Имала је кратку косу, а када би се појавила у граду, у друштву свог пса Хектора, говорили би „ено је шишава“. Нису разумели ни како не види смисао у удаји, зашто не кува већ се храни у хотелу „Европа“ и зашто се купа у јавном купатилу уместо у кориту.

        Према сећањима њених ученица била је строга и много се нервирала због њиховог незнања. У настави је била коректна, озбиљна, а ипак приступачна деци. Била је некако усамљена и резервисана. Често је шетала по граду или на периферији, на Дудари. Нико није знао ко су јој пријатељи иако је учествовала у културном животу Шапца, свирала клавир у кући композитора Роберта Толингера, пратила позоришне представе и учествовала у раду Француског клуба. Поводом гостовања Београдске опере у Шапцу написала је текст за Ново време са закључком да опера није стекла популарност у Шапцу.

Ulica u kojoj je zivela Isidora


Улица краља Александра у којој је од 1909. до 1912. живела Исидора Секулић

 

Из Шапца је Исидора путовала у Норвешку, а када су 1914. године објавила  Писма из Норвешке, књига је наишла на ћутање српске књижевне јавности, а Скерлић критиковао ауторку да има „маглу у глави и лед у срцу“. Исидора је у Дневнику, који је касније спалила, забележила да је због тих критика поцрвенела и заћутала. Нападана и оспоравана због космополитизма, најумнија Српкиња свог доба и прва жена члан Српске академије наука, имала је три правила: Рад, сиромаштво и ћутање. Шапчанима је требало више од века да друкчије прочитају Паланку, и још понешто из пера велике сапутнице, па је, на иницијативу „Гласа цркве“ 7. октобра 2019. године на кућу у улици краља Александра број 15, у којој је од 1909. до 1912. године живела Исидора Секулић, постављена спомен-плоча.

 

Исидора Секулић, Шабац

ПАЛАНКА

        Приковали су гвожђе на прозоре, и кроз решетке гледају сунце и небо, муње и облаке. Не слуте да има тисућу стаза којима још нико није прошао, не боје се да ћемо сви нестати, а те стазе остати незнане и непроходне, не знају да пред истим таласом реке не можемо двапут стајати.

        Ниске и дугачке кућерине зариле се у земљу као да су испребијане и као да вечито клече. Дубоки и мрачни дућанчићи стоје као ред јазбина, и у свакоме виси старинска лампа, врчи петролеум и падају последње муве. За вратима у буџаку, божја воља зида двокатнице и набија чардаке. Улицом гацају краве, упрскане блатом до рогова, а над вратима и капијама климатају осушени и черупави венци од ивањског цвећа.

         Смежурала се сва варошица. Паланачка деца, којима је поваздан дуго време, зевају и жмуре; лено и тромо се укркљава масна вечера; вилице омлитавиле и разговор се укочио; светлост не трепће, и за људима се не мичу сенке; пале се кандила, осећа се растањени мирис тамјана, и мигоље се ревматизам и ишијас. Мисли отежале као камење, а жеље попадале као мртви лептирови.

        У небо гледају, и не знају шта се у небу дешава; у трави леже, и не знају шта се у трави дешава. Је ли то проклетство, кад се живи међу људима а нема се чему дивити, и кад се седи у сунцу а мора се плакати.

         Мисли се вијају и укрштају, и као учестане муње једна другу репом шибају. У грудма ми је пламен, у грлу ми је жеравица. Ја нећу да гледам руже којима нема помоћи, нећу да испраћам последње тице, и нећу да слушам бајке о несрећи и о смрти. Зар овде нема провалије која привлачи, зар нема људи који воле немогућности и завере, зар нема девојака које осећају грчеве и бол нервних ганглија, које у мукама живе, а стојећи умиру.

        Без физиогномије, као инсекти, миле и ишчезавају сањиве прилике, и крвљу наливени организми живе још само у неколико рефлексних покрета.

        Ово је место са оне стране добра и зла. Овде се закључују дани и преспављују ноћи, овде се умарају страсти и суше карактери, овде се само дању мисли, живи и греши. Овде застаје ток воде, и нема промаје у ваздуху, и прекида се трептање атома, над целом варошицом се осећа буђави мирис покојних времена. Врата се не отварају, плотови спавају, на бунарима не капље вода, телеграфске жице не зује, живи људи су мртви, а мртваци су још једаред умрли.

         Зашто није метеж и шаренило, те да не видим да на дрвету преко пута нема више оног сунчаног зрака који је још јуче тамо био, и да сутра неће бити ни овог који је још данас ту. Зашто није вечити смех и плач, те да не чујем лепршање тица, које бегају из земље где се и снег у блато претвара. Зашто није вихор, лом и борба, те да не знам кад се божја врата пред људма затварају. Зашто не видим више велике железничке унакрснице, где се и дању и ноћу и на свима линијама ложе машине и врте точкови; зашто морам да гледам како сунцу и ружи опада црвено лишће. Зашто ме муче мрачне ћуди, и привиђају ми се мртве ласте, и рањени ждралови, и златно и сребрно перје, по коме миле капљице црвене крви. Зашто живим у густој тишини и морам да чујем падање пепела и јечање болесника.

         0, почуј и саслушај ме Боже! Не шапћем ти жељу и не срдим те сузом; молитву ти шаљем, јер те тражим и не разумем, молитву ти шаљем, јер је страшно на овоме месту, где ништа не постоји сем живота који пролази. Ја не тражим велико сазнање и велику срећу, ја тражим велико дивљење и велико обожавање. Учини да не видим погреб живота, и да не видим људе којима је тупост притисла жиле и чело, и они нису несрећни, и они нису увређени. Ошини и подигни заснале вампире моје свести и моје душе, и сачувај ме златне средине, одмора и мира. Ја нећу ветар који зурла кроз поредане метле, ја хоћу буру која шуме тресе и риче и урла на вратима као звер.

         Дај охолост Давида и Брута, на чијим се рукама сушила голијатска и цезарска крв; или дај скрушеност Марије Магдалене, по чијој је коси падала жртвована Христова крв. Дај да из облака покуља цвеће и у цветном паперју огрезне свест; или дај да стврднута смола и мртви мириси удаве шуме и луге. Само ме сачувај тихе и црне трулежи, где хемија равна животом и смрћу.

        И спаси ме искушења златне средине, одмора и мира. Јер искушење је кад промукле симфоније цврчака замени плач сирових облица; искушење су оне мисли које се у кавезу мисле, јер сваки је кавез нездрав; искушење су они снови које глава снева, па их у срце преноси, јер их срце нема. И спаси ме искушења златне средине, одмора и мира.

(Домаћица број 10, октобар 1912. стр. 347-348)

Од Полугимназије до Музеја

        Здање некадашње Полугимназије подигнуто је 1857. године као прва наменски зидана зграда за те потребе у Србији. Од 1961. године ту је смештен Народни музеј.

Polugimnazija oko 1890.

 

Шабачка гимназија око 1890. године

 

        Шабац је старином спадао међу прве просветне центре у Србији у коме су желели да се отварају не само основне  већ и веће школе.  Крајем августа 1836. године донет је „План за школе које имају постојати“ и том уредбом крагујевачка Виша школа проглашена је четвороразредном гимназијом, а у Шапцу, Чачку и Зајечару предвиђене су дворазредне главне школе које су убрзо постале четвороразредне полугимназије.

        Од оснивања школа је радила у приватним кућама које су се изнајмљивале на две и три године. Међу њима биле су и куће Кузмана Лазаревића, оца књижевника Лазе Лазаревића, у Главној улици, Павла Куртовића у Карађорђевој, Ђоке Јелинића, Алексе Исаиловића… Године 1847. прота Јован Павловић понудио је на продају своју кућу, али је процењено да је простор мали и донета је одлука да се за Полугимназију зида посебна зграда.

        У марту 1855. откупљен је простран плац од браће Куртовића за 200 дуката и мања парцела Љубинка Грујића, а крајем  марта 1856. одржана је лицитација на којој је Карел Шчасни, шабачки предузимач прихватио послове подизање зграде Полугимназије по архитектонском решењу које је дао Јарослав Часни. Радови су започети у мају 1856. а новембра 1857. почела су предавања у новој школи. Здање је имало седам учионица, свечану салу и стан за директора школе.

        На свој кров Полугимназија је чекала две деценије, али је зграда од самог почетка имала озбиљне недостатке, а влага је била највећи проблем. Осим тога, зграда је у изванредним приликама коришћена за војне и санитетске потребе, када су ђаци распуштани или радили у другим кућама. Тако је део зграде 1861. године по наређењу министра унутрашњих дела заузет за телеграфско одељење. Због догађаја на Чукур-чесми и бомбардовања Београда у Полугимназију се уселио штаб Дриносавске команде, а настава је одржавана у основној школи. Просторије су биле заузете све до 1864. године. У српско-турском и српско-бугарском рату зграда је служила као војна болница, у два светска рата демолирана је и пљачкана, а после Другог светског рата, пре него што је враћена школи, ту је боравила Команда града.

        Као четвороразредна школа Полугимназија, касније названа Нижа гимназија, радила је од 1847. до 1887. године, када је у Шапцу отворен пети разред. На захтев грађана и помоћ општине, отворени су и остали разреди па су школске 1890/91. године изашли први матуранти.

        Са растом школе растао је и проблем недостатка простора. Нова зграда, која је излазила на данашњу улицу Војводе Мишића изграђена је 1891/92. а 1905/06. дозидан јој је спрат. Ново крило са шест учионица гимназија је добила 1926. године, а 1935. дозидан је још један подужи део са седам учионица и свечаном салом. Педесетих година четврти пут је дограђивана, али су сви објекти готово сасвим стилски и архитектонски уједначени „као да је реч о објекту који је настао у једном периоду“.

        Почетком 20. века зграду Полугимназије називали су старом зградом. Имала је скоро педесет година и била је нагрижена зубом времена. Поправке које су вршене нису биле ни велике ни свеобухватне. Приликом поправки 1912. године у школу је уведено електрично осветљење.

        За време Првог балканског рата школа није радила, настава је почела средином 1913. али је прекинуо Други балкански рат. Школа је кратко радила до 1914. године када је почео Први светски рат, а Шабац се на самом почетку нашао на удару аустроугарске војске. Под окупацијом, 1918. непријатељ је довео своје наставнике и покушао да гимназија проради. Али, ускоро је дошло ослобођење и у гимназији су већ у децембру 1918. почела предавања. Наредне године, средином фебруара, Шабачка гимназија проглашена је за осморазредну потпуну средњу школу.

        На згради Полугимназије до Другог светског рата вршено је неколико поправки 1921, 1928. и 1939. године, а озбиљније реконструкције чекале су крај 20. и почетак 21. века.

        Гимназију у Шапцу учили су или у њој предавали: Јован Цвијић, Милева Марић Ајнштајн, Стеван Чалић, Хакија Куленовић, Лаза К. Лазаревић, Јанко Веселиновић, Роберт Толингер, Станислав Винавер, Владимир Јовановић и многи други.

Dvoriste Gimnazije između dva rata

 

Двориште Гимназије између два светска рата

Dvoriste Gimnazije danas

 

Двориште Шабачке гимназије  данас

 

        Школа је носила називе: Шабачка полугимназија, Гимназија господара Јеврема Обреновића, Српска краљевска гимназија, Подринска гимназија, Гимназија „Вера Благојевић“ и данас је Шабачка гимназија.

Gimnazija pedesetih godina 20. veka

 

Шабачка гимназија педесетих година 20. века

Narodni muzej

 

Народни музеј данас

 

        Градски музеј основан је 1954. године и додељено му је приземље Полугимназије, а од 1961. Музеј располаже целом зградом која је 1979. године проглашена за заштићени споменик културе од великог значаја.

        Народни музеј Шабац је музеј комплексног типа са десетак хиљада предмета од којих се најрепрезентативнији налазе у сталној поставци “Шабачки времеплов – баштина за будућност” и сведоче о историји шабачког краја.

Мјећa Винавер

Прва ђачка кухиња у Шапцу основана
од несуђеног мираза Мјеће Винавер

        Мјећислави Винавер, ћерки др Аврама и Руже Винавер, име је овековечио славни брат својом првом збирком песама, а све друго остало је на Јеврејском гробљу у Шапцу под епитафом на споменику.

Наша златна
Мјећа
1898 – 1910
Оставила бол, однела наду

Mjeca Vinaver

 

        О њој се најмање зна. Умрла је у 12. години, а Ружа Винавер причала је свом унуку Константину да јој је ћерка остала несахрањена све док није регулисано као да је јеврејске вере, јер је др Аврам Винавер био атеиста. Рођена је 16. фебруара 1898. године у Шапцу. Тај податак чува Уписница ученика народне основне школе у Београдској улици, данас Основна школа „Јанко Веселиновић“ у Карађорђевој улици. Мјећа је школске 1905/1906. године била други разред, а учитељица јој је била Љубица М. Бошковић.                

        После основне, Мјећа је похађала Српску краљевску вишу женску школу у Шапцу, а извештај те школе „за школску 1909-10 годину“, из јуна 1910. године, сведочи да је Мјећислава Винавер завршила други разред и „прелази у старији“. Разредна учитељица била јој је Наталија Обреновић, а међу наставницима били су и: Исидора Секулић (немачки језик и гимнастика), Роберт Толингер (певање и свирање), Мара Лукић (цртање и краснопис) и др Андра Јовановић (хигијена). Није прешла у старији разред, јер је те године умрла. Из школских извештаја њено име преселило се у тужна сећања породице, а наредне године и у поезију брата Станислава.

        Од несуђеног Мјећиног мираза основан је фонд прве ђачке кухиње у Шапцу, у којој су се храниле њене сиромашне другарице.

Мита Лорд

        „То беше 1879. године, одмах после турско-српских ратова, када се у Београду, као обично што бива после ратова и у другом свету, намножише скитнице и крадљивци. Престоница се напуни мангупарије. Откуд да беше која скитница и кесарош – све се то сјури у Београд…“ Тако је у јуну 1905. године у листу Нова искра почео и у три наставка објавио делове свог дневника Танасије Миленковић, правник, писац првог српског криминалистичког романа, и полицајац, који је у својој књизи „Тасин дневник – записи првог српског полицајца“ описао проблем малолетне делинквенције у главном граду.

        Већ у првој полицијској рацији апсане су биле пуне, а међу ухапшенима највише је било дечака од девет до 16 година. По њиховом сведочењу, летње ноћи проводили су на ташмајданском гробљу, а зими су ноћивали у пећини на Калемегдану. Крађи су их учили старији мангупи, а њихова дела била су ситне крађе, али и проваљивање у станове угледних Београђана. На пример, оцу Милана Ракића украли су из предсобља мантил, државника Јеврема Грујића оџепарили су док је пазарио на пијаци Зелени венац, а златан сат министру Чеди Мијтовићу украли су из куће, у коју су ушли кроз прозор. Шеф им је, по њиховој причи, био „опасан кесарош“  Мита Лорд, који их је учио разним триковима и да се не боје док краду.

Deca kriminalci na ulicama Beograda krajem 19. veka

 

Деца делинквенти на улицама Београда крајем 19. века

 

        Миленковић је апеловао на имућне Београђане да узму по једно дете и склоне га са улице, а од њега је потекла и идеја о оснивању друштва за помоћ напуштеној и проблематичној деци. У њему су деца учила школу и разне занате. Успех је био велики без обзира на број деце која су бежала поново на улицу.

        Мита Лорд био је Шапчанин, по Младену Ст. Ђуричићу, најзлогласнији лопов и сецикеса у Србији. Крупан и смеђ, господствено одевен и с држањем достојанственика по коме је добио надимак Лорд. Зуцкало се да је  „под заштитом државе“, јер га је полиција пратила али је с њима поступала необично учтиво и лепо. Нико га није смео „кључити“. То га је толико дирнуло да је „своју делатност потпуно изнео из свог родног округа“. Тамо где га ухвате испаштао је, а у Шабац се враћао „на живљење и уживање“. Дочекао је лепу старост и умро у Шапцу, скоро као „виђен“ грађанин.

        Димитрије Марковић, Мита Лорд, био је полубрат песника Владе Јовановића, син Јована Марковића из првог брака. У имену Владимира М. Јовановића слово М значило је Марковић, а презиме Јовановић добио је, грешком, при уписивању у школу.

Милан Тимотић

Заборављена Прича једног дана

и прича једног певача

        Крајем 2016. године Југословенска кинотека, међу сто српских играних филмова које је прогласила за културно добро од великог значаја, уврстила је и филм Маратонци трче почасни круг, по сценарију Душана Ковачевића и у режији Слободана Шијана. Филм је снимљен 1982. године, а у сцени када Ђенка у биоскопу пушта први пут тон филм, кратки документарни филм „Недовршена симфонија једног града – Прича једног дана“, који је снимљен 1941. године о београдској свакодневици од раног јутра до касне вечери, у ноћном бару песму Сви ви што маштате о срећи пева Милан Бата Тимотић, изузетан певач кога је заборавила и Србија и Шабац, град за који је везан школовањем у гимназији и бројним пријатељствима.

Milan Timotic u filmu Prica jednog dana

 

Милан Тимотић у филму „Прича једног дана“

 

        Рођен је 1908. године у Бановом Пољу, гимназију завршио у Шапцу, а Правни факултет у Београду. У престоници је радио као општински службеник и започео певачку каријеру. Био је стални члан Краљевске опере и чест гост Београдске радио станице, јер је успешно неговао и народну и шлагер музику. Прве грамофонске плоче снимио је 1927. године за издавачку кућу Одеон, био је један од најпопуларнијих певача у Краљевини Југославији, а певао је и у Бечкој опери. Појавио се у деветоминутном црно-белом тон филму Прича једног дана, снимљеног у продукцији Артистик филма 1941. године у Београду. Филм је режирао Јеврејин Макс Калмић (1905-1941), који је само неколико месеци након премијере страдао као један од првих жртава нацистичког терора против Јевреја у Београду.

        Милана Тимотића рат је затекао у Бијељини као мобилисаног резервног официра, кратко је боравио у околини Ваљева и Ужица, а затим се ставио на располагање генералу Дражи Михаиловићу и, као његов илегалац, највећи део рата провео у Београду.  Пред улазак Црвене армије и партизана у Београд, избегао је у Аустрију. После рата певао је у салцбуршкој опери и снимио два филма, а онда се одселио у Беч где је, као дипломирани правник, постао саветник Међународне организације Уједињених нација за избеглице која је водила рачуна о хиљадама припадника војске генерала Михаиловића. Из Аустрије је отишао у Њујорк где је радио у Уједињеним нацијама, а затим се трајно настанио у Чикагу.

        У домовину, где су га нове власти осудиле на смрт, никад се није вратио.

        Пре одласка у емиграцију Милан се развео од Иване Секе Вуковић са којом није имао децу и која је, током боравка у Ужицу и Ваљеву, радила као тумач код Немаца. Породици се јавио 1946. из Салцбурга, а 1950. године из Америке. Ту је 1959. упознао 25 година млађу пијанисткињу Џоан Корнели и са њом се венчао две године касније. Заједно су приређивали концерте широм Америке, а упоредо је снимао грамофонске плоче за продукцију „Балкан“ и компаније Edison Bell Penkala и Одеон.

        Милан Бата Тимотић умро је у Чикагу 13. новембра 1988. године и сахрањен на српском гробљу крај манастира Светог Саве у Либертвилду, предграђу Чикага. Тужну вест јавила је у Југославију његова Џоан. У писму је навела да су се венчали 19. новембра 1961. године, да су имали диван брак и да јој је жао што га раније није срела.

Кафана „Америка“

Stara Amerika srusena 1953.

 

        У лето 1953. године срушена је позната шабачка кафана „Америка“, на углу улица Вука Караџића и Господар Јевремове, тада Маршала Тита, у којој је, према писању историчара Богдана Секендека, преноћио Гаврило Принцип на путу до Сарајева 1914. године.

        Завереници су напустили Београд 28. маја 1914. године, ујутро, и бродом отпловили за Шабац. Стигли су у четири поподне и одмах пошли да траже капетана граничних трупа Рада Поповића из Синошевића. Пошто је био нерадни дан, Спасовдан, капетана су нашли у кафани „Америка“ где је играо карте. Дао им је пропусницу и писмо за пограничног официра у Лозници. Принцип и другови одлучили су да преноће у „Америци“, оружје су сакрили у пећ која се није ложила и затрпали новинама, а затим се прошетали градским корзоом, обишли неколико кафана и јели сладолед. Ујутру су возом кренули за Лозницу… Осми дан по напуштању Београда, 4. јуна стигли су у Сарајево.

        На Видовдан, 28. јуна 1914. године, у Сарајеву, Гаврило Принцип убио је аустроугарског надвојводу и престолонаследника Франца Фердинанда и његову жену Софију, што је Аустроугарској дало повода да започне рат са Србијом, а то је уједно био и почетак Првог светског рата.

sudjenje-s-leva-na-desno-nedljeko-cabrinovic-trifko-grabez-gavrilo-princip-danilo-ilic-misko-jovanovic (1)

 

Суђење завереницима, с лева на десно: Недељко Чабриновић, Трифко Грабеж, Гаврило Принцип, Данило Илић и Мишко Јовановић

 

        Године 1942. у Шабац је, као избеглица из Босне, стигла Персида Принципова Матић, сестра од стрица Гаврила Принципа, са троје деце. Њени потомци и данас живе у Шапцу.

Zgrada Amerika

 

На месту кафане „Америка“ данас је стамбена зграда

 коју Шапчани зову Америка

Бора Јањић

Заборављени Бора Јањић

        Кафански евергрин „Црвен фесић нано“, чији је аутор остао непознат, први је снимио Шапчанин Бора Јањић, а песму је издао берлински Одеон. Понекад се, као ова, појави вест или чињеница у неком тексту и подсети на изузетног Шапчанина заборављеног и у свом граду и у музичком свету.

                                                                              Bora JanicBora Janjic

 

        У биографији Борислава Јањића пише да је рођен 1905. у Табановићу, селу крај Шапца. Био је јединац Живојина Јањића, пандура, и Милке, домаћице, који су се, када је Бори било четири године, преселили у Шабац и постали угоститељи. На Камичку су отворили кафану „Беле овце“ која је била „отворена и ноћу“ а понекад је радила „и са женскињем“. И ту је Бору кафанска музика опила за цео живот.

        По очевој жељи, после основне школе почео је да учи шустерски занат, али „није ишло“, па су му родитељи купили прву хармонику, троредну дугметару, од које се није одвајао. Не зна се поуздано од кога је научио да свира, али се верује да су то били камички кафански музичари.

        Рано је остао без оца, мајка је преузела послове, а он је, с хармоником на леђима обилазио шабачке кафане. Био је богомдани таленат чудесног слуха, предивног гласа и чаробних прстију. Убрзо по доласку у неку кафану, слободних места више није било. Али, пуну славу стекао је ван Шапца. Гостовао је у Београду, Новом Саду, Сарајеву, Крагујевцу, Бањи Ковиљачи. На концертима је наступао са ондашњим певачким величинама и оркестром чувеног Царевца. Био је стални солиста Радио Београда, што је било доступно само врхунским мајсторима. У Радио Београду га је затекло и бомбардовање Београда 6. априла 1941. године и та емисија остала је незавршена.

Vreme 22. 10. 1939

 

Реклама у листу „Време“ 22. октобра 1939. године. Пише: „Популарни хармоникаш и радио певач г. Бора Јањић – Шапчанин пева данас у 16.15 на радиу“

 

        У Сарајеву је друговао са певачем Заимом Имамовићем, а у Београду се најчешће дружио са песником Радом Драинцем, али је највеселије ноћи проводио у Бањи Ковиљачи, која је тада била монденско летовалиште и стециште богатих људи.

        Имао је само 20 година када је кренуо у иностране метрополе: Беч, Берлин, Праг и Париз, где је певао у једном ресторану на Ајфеловом торњу. Из иностранства су стизале и његове прве плоче, најчешће са ознаком Одеона. Прву плочу снимио је 1925. године и до Другог светског рата имао је снимљених стотинак. Са плочама стизао је и новац, могао је, кажу да купи целу улицу, а он је купио скромну кућу у Шапцу, у улици Стојана Новаковића, и хармонику Гвардини, која је коштала као пристојна кућа. Лако је зарађивао и лако трошио. Чашћавао је, позајмљивао новац који су ретко враћали, коцкао се. Живео је бурно, али увек елегантно одевен „као да је сишао са модне писте“. Био је музичар-господин, вољен и обожаван. Бисери његовог богатог репертоара били су: Да зна зора шта је миловање, Голубице бела, Мара има, Синоћ ми је долазио Гојко, Рујна зора, Шта се сјаји на сред Сарајева, Девојка соколу зулум учинила, Ја сам лола прве класе, Три су цвета у бостану расла, Кад би знала дилбер Стано, Колика је Јахорина планина, Мене мајка једног има, На крај села чађава механа, Синоћ ми је долазио драги…

        У јеку славе кући, где су га чекали жена Вукосава и синови Миодраг и Слободан, није долазио по неколико месеци. Али, почетак Другог светског рата означио је крај његове каријере. Четнички војвода Георгије Бојић одвео га је на силу 1943. године у свој штаб у манастир Троношу да четницима свира и пева, а кад су четници почели да узмичу, Бора је побегао у Шабац. Ипак, после рата су му судили као „сараднику домаћих издајника“. Казну од годину дана затвора издржавао је у пожаревачкој Забели, сарадња са Радио Београдом била је забрањена, па се Бора вратио кафани. Убрзо је опет допао затвора на шест месеци, јер га је један од оних који су од њега изгубили на картама у Новом Саду пријавио да се коцка, што је тада сматрано пороком. Трећи пут је робијао 1954. или 1955. године, јер је, према писању штампе, у београдској кафани „Вардар“ насео на провокацију једног удбаша и опсовао Мошу Пијаде. Добио је шест месеци затвора.

        По изласку из затвора вратио се у свој Шабац. Почео је озбиљно да поболева. Тада је продао своју скупоцену хармонику Сонола и данас се на зна где се она налази. Бора Јањић умро је 1. марта 1965. године и сахрањен на камичком гробљу. Од његове оставштине мало је сачувано: неколико плоча и нешто фотографија, и две свеске са текстовима преко 200 песама писаних његовим финим рукописом. Уколико се музички стручњаци буду бавили Борином песмом мораће најпре да утврде шта је Бора сам компоновао, а шта је само певао. Јер, био је један од најутицајнијих певача балканске музике између два светска рата и први велики певач који је прославио bel canto (итал. лепо певање), певачки стил у традиционалној музици старе Југославије.

        Борини синови остварили су успешне каријере. Старији Миодраг – Миле био је грађевински техничар, и једно време директор шабачке „Изградње“, а Слободан – Лале, архитекта, коаутор је Урбанистичког плана Шапца, Торња на Авали, који је срушен у НАТО бомбардовању 1999. године, заједно са Угљешом Богуновићем и конструктором Миланом Крстићем, као и Хотела „Слобода“ у Шапцу. Од 1977. живео је у Венецуели, а од 1997. и у Чилеу. Имао је свој архитектонски студио, а упоредо се бавио и сликарством. Умро је у 2003. у Београду.

Апотека Лазе Лазића

Karadjordjeva posle Prvog svetskog rata

 

        Две зграде у Карађорђевој улици у Шапцу снимљене су одмах по завршетку Првог светског рата. Касније су обновљене, али су почетком седамдесетих прошлог века срушене да би уступиле место Тргу револуције.

        У згради лево, дуго године после ослобођења 1918. налазила се апотека Гаврила Гаје Гашића, а потом Лазара Лазића. Из те зграде се 20. децембра 1969. године први пут огласио Радио Шабац.

Prvobitni izgled Lazica aoteke

 

Првобитни изглед апотеке Гаје Гашића, коју је адаптирао Лаза Лазић

 

Glas Podrinja, Lazina apoteka

 

Апотека пред рушење била је  седиште „Гласа Подриња“

 

        Власник првоосноване апотеке у Карађорђевој број 11 до 31. децембра 1928. године био је Гаврило Гашић када апотека куповином прелази у власништво Лазара Лазића.

        Лазар Лазић рођен је 1895. године у Шапцу, где је завршио основну школу и гимназију. Праксу је обавио у апотеци код Рицингера, положио испит (тироцинијум) и уписао фармацију у Загребу где је дипломирао 1924. године. Као апотекар приправник радио је у апотеци Илије Ранковића и у дрогерији Милана Несторовића. Од Министарства народног здравља Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца добио је 1926. године право да самостално руководи апотеком.

        После куповине апотеке, Лазић од Гашићевих синова 1934. године купује и кућу у којој се налазила апотека, адаптира је и апотеку проширује на цело приземље. Апотека је била позната и по „Ђулијан креми“ за лице за коју је Лазић по Закону о заштити индустријске својине добио свој жиг  1931. године.

        Лазића апотека радила је као приватна до 1949. године, када су све апотеке прешле у државну својину.

Lazar Lazic

 

Mp ph. Лазар Лазић

 

        У октобру 1973. године „Глас Подриња“ објавио је кратку вест да је у 78. години изненада преминуо познати шабачки апотекар Лаза Лазић, који је био један од првих студената фармације на загребачком свеучилишту, а магистрирао у Берлину. Међу првима је, пишу новине, уступио своју апотеку друштвеном сектору и остао као радник у њој све до пензионисања.

        Умро је од последица „несрећног случаја“ (ударио га аутомобил) 8. октобра и сахрањен на Камичком гробљу.

Шабачки архив

Овде станује историја

        Прва идеја о оснивању установе која би се бавила прикупљањем и чувањем докумената јавила се 1846. године на састанцима Друштва српске словесности, а већ следеће Србске новине писале су о потреби оснивања архива. Државни архив Србије основан је 2/14. децембра 1898. године, доношењем Закона о Државној Архиви Краљевине Србије, а почео је рад 1900. године под називом Државна Архива Краљевине Србије.

        Почеци прикупљања архивске грађе у Шапцу везују се за 1939. годину када је отворено Архивско одељење као део Народног музеја, који је радио у саставу Шабачке народне књижнице и читаонице. Након завршетка Другог светског рата, влада ФНРЈ издала је 1945. године наредбу о привременом обезбеђивању архива према којој су просветни и културни одсеци среских народних одбора били дужни да прикупљају податке о архивским фондовима на својој територији и предају Државној архиви у Београду. За овај посао формирана су 24 архивска средишта у Србији, међу којима је било и Архивско средиште у Шапцу, формирано априла 1948. године. Средишта су била установе прелазног карактера, јер је 1950. донет Општи закон о државним архивама, а наредне године кровни закон којим је уређена архивска делатност у Народној Републици Србији. Одлуком Градског народног одбора Шабац, од 11. јануара 1952. године, основана је Државна архива Шабац. Током наредних година мењани су називи и организациона структура, али не и основна делатност и надлежност. Од 1. јануара 1958. до 1961. године шабачки архив носио је назив Државни архив среза Шабац, када је име промењено у Историјски архив Шабац.

        Од 1. јануара 1968. до 1. јануара 1972. године Архив је радио као део Заједнице културних установа Шабац, наредне три као Основна организација удруженог рада у оквиру Заједнице културних установа, када је, укидањем Заједнице, Архив стекао статус радне организације, а 27. октобра 1977. добио и статус међуопштинске установе. Међуопштински историјски архив „Шабац“ добио је надлежност над општинама: Богатић, Владимирци, Коцељева, Крупањ, Лозница, Љубовија, Мали Зворник и Шабац.

        Од оснивања Архива основни проблем био је простор за смештање и адекватно чување архивске грађе. При оснивању 1952. Архив је био смештен на спрату старе општинске зграде, одакле се сели у Владичин конак, у јулу 1953. добија просторије бивше кафане у Поп Лукиној улици број 25, где су у три повезане просторије, око 74 квадратних метара, били и депои и канцеларије. Наредне године добијено је још 77 квадратних метара простора, преко пута, опет у просторијама бивше кафане, и овај простор је коришћен искључиво као депо. Тако је било до 1970. године када је Архиву, као делу Заједнице културних установа, додељен радни простор у згради Народног позоришта, а све просторије у Поп Лукиној улици претворене су у депо. Коначно, 1. новембра 1981. године Архив се сели у зграду старе болнице, на углу улице Војводе Мишића и улице Попа Карана, где се и данас налази.

Arhiv-bolnica

 

Стара болница пре реновирања

 

        Зграда старе болнице до тада је била у употреби као грудно одељење шабачке болнице. Изграђена је 1865. године као Окружна болница кнежевине Србије, а од 1971. године имала је својство споменика културе. Архив је добио на располагање 427 метара квадратних смештајног простора од чега 226 метара за депое. Међутим, ни ова зграда није била адекватно решење за чување и заштиту архивске грађе. Зграда је била стара, а конзерваторско-рестаураторски радови малог обима. Кров је прокишњавао, а цела зграда била је подложна капиларној влази у зидовима. Према сведочењу Томислава Арсеновића, који је био очевидац, једног дана у канцеларији директорке Архива Данице Панић (1978-1982) пао је део плафона и кроз рупу је испао рукав кошуље. Те године очишћен је таван на коме се још налазио болеснички веш, јер је у старој болници било пријемно одељење, када је у новембру 1944. године почео масован прилив рањеника и болесника. Шабац је тада имао три хиљаде домова и око 10550 становника, а у шабачким болницама лечено је више од 20 хиљада бораца. 

        Завод за заштиту споменика у Крагујевцу урадио је 1996. године пројекат конзервације, рестаурације и адаптације зграде, ревизија пројекта урађена је 1998. али се ништа није радило до 2002. године, када је добијена грађевинска дозвола и потписан споразум о суфинансирању између министарства културе и општине Шабац. Радови су почели половином 2005. године и трајали до половине 2008. када је сређена и опремљена зграда старе болнице предата Архиву. Добијено је око 1200 квадратних метара простора, 800 за чување архивске грађе и 400 за радне просторије, библиотеку, савремену читаоницу, свечану салу, а добијен је и галеријски простор за излагање архивске грађе. Реновирана зграда свечано је отворена 14. новембра 2008. године.

Zgrada Medjuopstinskog istorijskog arhiva u Sapcu

 

Зграда Међуопштинског историјског архива данас

 

        И таман кад је шабачки Архив заличио на установу какву има по значају, у јуну 2016. године у просторије на поткровљу уселила се Управа града Шапца, градоначелник, Градско веће и председник Скупштине града са сарадницима. Архиву се узели 400 квадратних метара простора остављајући му само приземље. Ту су били депои и канцеларије, све службе и запослени, а корисници архивске грађе радили су у ходнику. Променом власти у Шапцу 2020. године, Управа града вратила се у своје просторије у Господар Јевремовој.

        Међуопштински историјски архив у Шапцу има 517 фондова и збирки, међу којима је 30 фондова од изузетног и 33 фонда архивске грађе од великог значаја. Са осталим установама културе важан је чинилац у креирању културне политике града.