Шабачке приче

Заборављена сестра Јована Цвијића

        Век и по од рођења једног од најзнаменитијих Срба, нашег најпознатијег географа и научника светског гласа, Јована Цвијића,  Српска академија наука, Географски институт САНУ и Музеј града Београда обележили су 2015. године Међународном научном конференцијом посвећеном његовом научном делу. Поводом великог јубилеја реновиран је Музеј Јована Цвијића, отворен у кући у којој је живео и радио, саграђеној 1905. године по нацртима и жељама самог Цвијића. Та кућа-музеј највише ће причати о Јовану Цвијићу као човеку, јер је кућа одраз његове велике научне експедиције на коју је ишао пратећи свој младалачки мото: Студирати географију ногама а не у кабинету.

J. Cvijic 1896.Јован Цвијић са бугарским геолозима на планини Рили 1896. године

 

dom Jovana CvijicaДом Јована Цвијића у Београду претворен у музеј

 

        Јован Цвијић оженио се тек у 47. години. Његова супруга Љубица Крстић (1879-1941) дошла је у Цвијићев дом 1911. године. Нису имали деце, али су образована Љубица и њени потомци из породице Крстић заслужни што су сачувани бројни рукописи и предмети који су припадали Јовану Цвијићу, а породични дом Цвијићевих претворен у музеј који је од 1968. отворен за публику.

Ljubica i Jovan CvijicЈован Цвијић са супругом Љубицом

 

        Постоји прича да је 1915. године, за време Првог светског рата, када је Врховна команда била приморана да се из Београда повуче у Ниш, регент Александар дошао да замоли Цвијића, као доброг познаваоца граница и географије, да пође са њим. Чекајући да га научник прими, седео је у антреу на канабету, који и данас стоји на истом месту.

        Јован Цвијић рођен је 11. октобра 1865. у Лозници, а умро 16. јануара 1927. у Београду. У биографији овог великана пише и да је био шабачки гимназијалац. У град на Сави дошао је 1879. и остао две године. Његови родитељи, Тодор Цвијић (Херцеговац, умро 1900.) и Марија Аврамовић из Корените (1840-1892), имали су још једног сина  и три ћерке: Соку, Милеву – Милку и Наду. Живко Цвијић (1880-1931) био је 15 година млађи од брата Јована. Завршио је Војну академију у 31. класи  и добио чин артиљеријског потпоручника, а затим напредовао до чина артиљеријског пуковника. За заслуге у Првом светском рату одликован је Карађорђевом звездом са мачевима.

        Школујући се у шабачкој Полугимназији, за чијег је директора Ђуру Козарца имао само речи хвале, становао је у Ратарској улици, преко пута болнице „близу Грмића“, а у четвртом разреду је становао код имућног трговца Милоша Поповића на Малом Баиру, не плаћајући станарину, алу уз обавезу да му подучава децу.

J. Cvijic i majka MarijaЈован Цвијић као ђак и његова мајка Марија Цвијић, рођена Аврамовић

 

        Јован Цвијић није волео да пише о себи, јер је сматрао да је тешко одвојити оно што је сувише лично од онога „што би могло имати општега интереса“, али је увек истицао да је на његово образовање и животни пут утицала, пре свега, мајка.  У малој аутобиографској књизи „Из успомена и живота“, Цвијић пише:

        „Ја сам мајку запамтио слабуњаву, у се повучену, често занесену мислима. Ретки су били тренуци правог расположења, и тада су се од ње чуле лепе и паметне речи… Моја мајка није показивала много одлучности; али као да је сву своју способност за одлучност усредсредила у плану да ме “да на науке”, јер је врло ценила науку или “учевност”, како се онда у Лозници говорило. Решила се била да на то жртвује и остатак свога имања. Без те њене жеље и јаке воље мучно бих отишао даље од Лознице, где је постојала само дворазредна гимназија… На примедбу оца и осталих сродника да је више школовање детета немогућно издржати, она је говорила да “треба почети”… Кад бих се враћао о распусту кући из Шапца, доцније из Београда, мајка је око мене стварала тишину, угодност, готово неку врсту неприкосновености. Осим ње, нико није смео ући у собу у којој сам читао…

        Нико не може као мајка да изазове врлине и развије самопоуздање код свога сина. Безбројне ме везе и сад везују са мајком, које више осећам него што их могу изразити. Од ње сам добио тежњу за бољим и истинитим, и познату патријархалну пристојност…“

        И док се о оцу српске географије и светски признатом научнику зна све, или скоро све, о његовој породици зна се веома мало. Заборав је прекрио и једну сестру која је своју судбину везала је за Шабац, а како је живела међу Шапчанима писала је „Политика“ у фебруару 1938. године под насловом: „У Шапцу живи рођена сестра Јована Цвијића таворећи последње дане“. Уз фотографију мршаве старице објављен је мали, али горак текст:

        „У ониској, трошној, туђој, кући, на периферији града, сама, под бременом година, без мужа и порода, докончава последње дане рођена сестра нашег великог научника др Јована Цвијића.

        Давно, пре близу педесет година, лепа и кршна Лозничанка удала се за шабачког сарача Владу Поповића. Радило се и живело. Време је пролазило, ратови пустошили, а доцније је модерни систем савремене продукције грубо истерао многе старе занате из колосека примитивне, ручне производње. Томе општем валу није могао измаћи ни Влада Поповић, зет Јована Цвијића. Незапосленост, живот мукотрпан, без иметка, старост и болест, – отерали су га пре две године у гроб.

        – Остала сам без икога и без ичега – каже стара гђа Милка Цвијић-Поповић. – Писала сам Географском институту, и молила Велику школу… Од чега да живим? За време лета се некако и прође. Топло је… дрва не трошим. И са храном је лакше. Цело лето сам живела на хлебу и патлиџану. Е, лето је мајка сиротињска… Али, шта ћу сад? – пита се гђа Милка и дубоке сенке бриге увлаче се у боре њеног лица и чела.

        Зима је дуга, и ове године нарочито страшна.

        – Грозим се од помисли како ћу да дочекам пролеће и сунце без иједне цепанице. Има Јоциних другова, пријатеља и ђака, богатих и на положајима. Зар ми не би могли обезбедити бар један хват дрва? – пита се осамљена старица, док помамни ветрови гуде широким равницама Поцерине и Мачве…“

Mileva-Milka Popovic- sestra Jovana CvijicaМилева – Милка Цвијић Поповић на фотографији у „Политици“ 1938.

 

        Према подацима Матичне службе Града Шапца, Милевин муж Владимир умро је 23. марта 1937. године у 85. године „од старачке изнемоглости“ и сахрањен на Камичком гробљу. Смрт Милеве Цвијић Поповић, са којом је према истој књизи, био 40 година у браку, није евидентирана, а нема је ни у попису становништва Шапца из 1943. године.

Стара хирургија

        Тачна локација прве шабачке болнице из 1826. године није поуздано утврђена, али се претпоставља да је била на месту друге, саграђене 1865. године (од 1981. Историјски архив). Та друга, већа и модернија имала је четири болесничке собе са по 16 кревета, али ни та болница није могла да задовољи потребе града и околине, па је до Другог светског рата узимана у закуп кућа апотекара Косте Николића, иако се после Првог светског рата болница проширивала баракама добијеним из репарације. Градња нове болнице била је неопходна, а радови су почели уочи Другог светског рата. Данас је то такозвана стара хирургија, напуштена зграда која годинама чека реконструкцију. Судбина зграде је неизвесна као што је било и на почетку, а причу су забележиле новине „Време“, у јануару 1942. године:

        „… Уочи Другог св. рата започела је градња нове болничке зграде. Подигнута је до крова и ту се стало. И стајала је недовршена скоро две године.

        Председник шабачке општине г. Бранко Петровић дошао је на занимљиву замисао:

        – Био сам свестан да кредит за овај посао нисам могао ниоткуд очекивати, већ да се морамо сами помоћи. Питање довршења болничке зграде постављало се као неодложива потреба. Тако ми је дошла мисао да ово изведем уз помоћ свих грађана Подриња, којима ће једино ова болница и користити. За завршне радове на болничкој згради потребно је око 1.200.000 динара. У међувремену у Шабац је стигло 30 вагона шећера за потребе становника Подринског округа. Предложио сам да се цена шећера изузетно овог пута повиси за 4 динара по килограму, тако да можемо добити од овог повећања 1.200.000 динара, колико је потребно за довршење болнице… – рекао је тада председник општине…“

Bolnica 1942-novinska fotografija

Шабачка болница 1942. године (новинска фотографија)

        Грађани су ту идеју прихватили, а председник је наредио да се новац депонује код филијале Хипотекарне банке у Шапцу и да се њима исплаћују радови на довршењу болничке зграде.

        Нова зграда шабачке болнице, саграђена у облику развученог слова П, била је највећа грађевина у Подрињу. Имала је 80 просторија, парно грејање, лифт, централно и два споредна степеништа.

Stara bolnica danas

Стара хирургија годинама чека нови живот

 

Прва основна школа

        У касну јесен 1857. године саграђена је прва основна школа у Шапцу, чија је градња започета 1855. године. Током Првог светског рата ова школа, чији је ђак био и Лаза Лазаревић, лекар и писац, тешко је оштећена па је 1921. године порушена. На том месту је 1934. године подигнут споменик жртвама убијеним у цркви.

Prva osnovna skola u Sapcu posle Prvog sv. rata (1)

Шабачка црква и основна школа 1914. године

        После прве основне школе, на Камичку је 1887. саграђена друга основна школа, а у Београдској, данас Карађорђевој улици, и у Преком шору, Поцерској, данас Масариковој улици, 1893. године.

Католичка црква у Шапцу

        Римокатоличка црква  Свете Ане у Шапцу подигнута  је 1928. године као прва римокатоличка црква у Србији изван Београда, након Првог светског рата. Припадници католичке вероисповести до тада су, недељом и већим празницима, користили просторије Подринске учитељске школе и Кола српских сестара у Масариковој улици.

        На молбу београдског надбискупа Рафаела Родића, шабачка општина је 1927. године уступила плац за изградњу цркве у близини железничке станице, а у јуну 1928. године почело је копање темеља црквене зграде. Свечани благослов и полагање камена темељца обавио је 29. јула 1928. фра Крста Беламарић, каноник Београдског капитола, уз присуство свештенства и заступника градских власти, а свечанo освештање било је  у октобру исте године, када су завршени црква и парохијски дом на Баиру. Тада је основана и жупа Свете Ане, која обухвата Шабац и подручје до Београда, све до границе са БиХ.

Katolicka crkva 1928. i danas

Католичка црква у Шапцу 1928. године и данас

        Надбискупија београдска покренула је 2008. године иницијативу да се поруши црква Свете Ане и на том месту изгради већа римокатоличка црква која би била у складу с канонским прописима Римокатоличке цркве. О томе је 2011. тражено мишљење Министарства вера Републике Србије које је, фебруара 2012. одговорило да „не види никакав историјски основ нити правно утемељење“. Осим тога, по неким мишљењима, рушење цркве Свете Ане у Шапцу могло би да има симболику поништавања хришћанског геста српског народа којим су опроштена злодела хрватским војницима у аустроуграским униформама.

        Римокатоличка црква Свете Ане у Шапцу и данас стоји на месту које јој је наменио Шабац. Евидентирана је у бази непокретних културних добара у Републици Србији актом Завода за заштиту споменика културе Ваљево и као непокретно културно добро има „вредна историјска и споменичка својства”, иако није утврђена за споменик културе.

Купке - несрећни богаташи

        Поводом 70 година од предаје Шапца Србима, „Шабачки гласник“ објавио је, јуна 1937. године, сећање Данице Грујић, ћерке Косте Тодоровића, кројача и полиглоте, преводиоца у шабачкој тврђави приликом турске предаје града. Њеног оца, авантуристу и путника, љубав је задржала у Шапцу:

        „На месту где је данас Дом трговачке омладине отворио је кројачку радњу. Његова је огромна заслуга за стварање кројачког заната у Шапцу. У радњи је имао 12 момака, доведених из Беча. Међу овима био је и Карло Купка, отац познатог шабачког кројача Светислава Купке који је онако трагично завршио…“

        Било је то последње помињање шабачких Купки у старој штампи, а изгубили су се и у документима страдалим са градом и у Првом и у Другом светском рату.

        Породица Карла Купке била је имућна и цењена, али се у јавности нису експонирали па је тако у старој шабачкој штампи о њима остало веома мало података. Први налазимо у „Либералу“ од 22. септембра 1894. године, где је на првој страни објављена читуља поводом 40 дана од смрти Карла Купке. С обзиром да недостају неки бројеви новина, тачан датум смрти у августу није познат, а нема га ни у Матичној служби Града Шапца.

Parastos Karlu Kupki- Liberal, 22. sep. 1894.-

Либерал, 22. септембар 1894.

        Исти лист у септембру доноси и два огласа: да удовица Карла Купке од Митровдана издаје кућу на Марвеној пијаци и да је „кројачка радња Карла Купке продужила и даље свој рад и препоручује се поштованим муштеријама…“

        Име жене Карла Купке није забележено.

        Једну анегдоту о Карлу Купки сачувала је прича шабачког песника Владимира Јовановића, а забележила „Политика“. Под насловом „Шнајдери о уметности“ овај лист је, 8. маја 1906. године, прво донео следећи текст:

        „О овогодишњој уметничкој изложби у Лондону доноси орган енглеских кројача ову критику:

        ‚Са шнајдерског гледишта, ова је изложба најгора, коју смо до данас имали. Само једно дело могло је да нас задовољи, а то је мраморна статуа сир Џона Вулбурна. Ма да су на панталонама одвећ велике фалте, ипак је статуа добро одевена. Поруб је добро израђен. Свако је дугме на свом месту. То што морамо да улијемо уметницима јесте да положај шавова даје стил оделу, да хаљине имају дугмад и одговарајуће рупе и да су сви делови капута симетрични. У томе греше скулптори и сликари ужасно.

        На једном портрету који представља Џона Ремаеја у героку, изгледа капут као да су га свраке кројиле. Нигде поруба, нигде дугмета, а на левој страни џеп. Ко је још видео џеп на героку?

        У памет се ‚Ладо’, не пуштајте шанјдере на изложбу! Зло ћете проћи.“

        Неколико дана касније, на овај текст реаговао је један читалац који се потписао само једним словом – М. Под насловом „Преврнут капут“ пише:

        „У претпрошлом броју ‚Политике’ изашла је белешка ‚Шнајдери о уметности’. Да вам и ја нешто саопштим: Пок. Вл. М. Јовановић песник причао нам је као својим ђацима ово:

        За шабачку гимназију буде поручена биста Вукова. Кад је биста приспела, десио се случајно међу професорима и пок. Купка, кројач шабачки. Сви су хвалили бисту, док ће Купка:

        ‚Па Вук је носио преврнут капут’.

        Свима је било чудно, од куд Купка зна, да је Вук носио преврнут капут.

        ‚Па ето видите, горњи џеп на капуту дошао му са десне стране, а треба са леве, што значи, да му је капут био преврнут’.

        И тако видите да се шнајдери разумеју у уметности, а не као што ви кажете!“

        Наследници Карла Купке нису мењали име радње до њеног затварања 1931. године, а међу првима су схватили и значај рекламе. Још 1896. године, у београдском „Малом Журналу“, објављивали су да кројачка радња у Шапцу за израду мушких одела има једног од најбољих кројача из Берлина, а за женски крој „две најбоље и опробане снаге из Париза и Лондона“

        Према школској документацији, Купка је имао петоро деце. Најстарији Светислав, школске 1891/92. године завршио је седми разред Гимназије, био најбољи ђак и председник ђачке дружине „Поука“, а други син, Војислав Купка, четврти разред Гимназије завршио је школске 1893/94. године. Година рођења за Светислава могла би да буде 1874. а за Војислава 1879. или 1880. док је за осталих троје податке сачувала Уписница Основне школе „Стеван Д. Поповић“ (данас „Јанко Веселиновић“). Даница је рођена 16. децембра 1882. године, Зорка 9. јуна 1885. године, а најмлађи Драгутин 21. априла 1887. године.

        Радњу са угледом и именом оца у Шапцу је наследио Светислав Купка, а Драгутим је каријеру градио у Београду. У међуратном периоду, када је „елегантни господин шио одело по мери“, међу кројачима који су диктирали мушку моду у престоници био је Карлов најмлађи син: „Главни представник енглеске елеганције био је Драгутин Купка, власник салона у Добричиној улици бр. 9, а касније у улици кнегиње Љубице бр. 2. Код њега су ишли отменији Београђани и странци који су ту живели.“

        До Првог светског рата име Свете Купке бележи извештај о тарифно-штрајкачким акцијама кројачких радника за признавање синдикалних организација које су најпре почеле 7. августа 1909. године у шест кројачких радњи, а затим и 10. августа „са осам учесника у кројачкој радњи С. Купке“.

Pocerska 1914.Радња Карла Купке срушена у Првом светском рату

        Светислав Купка био је ожењен Даницом Јовановић, сестром др Андре Јовановића, са којом је у фебруару 1923. године прославио сребрну свадбу. Огласом у „Радикалу“ позвао је пријатеље на славље у свом дому поводом „25-то годишњице брачног живота“. Нема података о деци, а колико је овај брак уистину био срећан показаће догађаји који су се приближавали.

        Штуре вести бележе име Свете Купке у мају 1924. године када му је обијена радња –  „непознати лопов удешеним кључевима, отворио је радњу … и однео штофа у вредности око 30 000 динара“ – и у неколико пута поновљеном огласу у коме нуди 10 000 динара награде ономе ко му „покаже лопова“.

        Година 1926. почела је наизглед успешно. „Шабачки гласник“ 11. марта пише: „Г. Света Купка кројач овд. купио је од г. Алексе Бајића, трговца из Београда, хотел ‚Париз’ у Шапцу са свима просторијама за 800.000 дин.“

        Исти лист 22. априла доноси вест да је после три недеље реновирања „Париз“ отпочео рад, а три дана касније пише: „Г. Купка, власник Биоскопа ‚Париз’ на В. Петак доводи кино апаратера, који ће Шабац и Шапчане тада снимати за Биоскоп. Снимак ће бити са корза и код цркве.“

         Ни „Шабачки гласник“ ни неке друге локалне новине из октобра 1926. године нису сачуване. Тек почетком новембра једна вест каже да Света Купка више није међу живима: „Г. Драгутин Купка кројач из Београда уписао је свог брата поч. Свету Купку кројача овдашњег за члана добротворног фонда сиром. ученика Учитељске школе са улогом од 500 дин.“

        О великој трагедији данас сведоче мали текстови, два у „Политици“ и по један у „Времену“ и „Правди“. Дописник „Политике“ из Шапца, 22. октобра, послао је свом листу следећи извештај:

        „Јутрос се у Шапцу догодила једна крвава брачна трагедија, која је узрујала целу варош.

        Око 7 сати истрчала је из кућног дворишта Свете Купке трговца једна старија жена, која је из свег гласа викала: У помоћ! У помоћ! Газдарица уби газду! То је било довољно да свак појури да види у чему је ствар.

        У спаваћој соби на горњем спрату, на једном кревету лежао је сав у крви Света Купка, а на другом кревету његова жена која се превијала од болова, јер је испила већу количину сублимата.

        Како се тачно одиграла ова трагедија нико не може да објасни. Ипак је највише обавештења о догађају дала служавка Купкина. Она прича да је била на бунару по воду када је из куће одјекнуо пуцањ. Када је она потрчала у кућу приметила је госпођу како стоји на вратима са револвером у руци. Узрујана госпођа Купка довикула јој је: ‚Ја убих газду!’

        Када су убрзо затим дотрчали момци из радње, госпођа Купка је испијала чашу са раствореним сублиматом и одмах се стропоштала на кревет изгубивши свест. Међутим, Купка и ако тешко рањен у главу, више леве обрве могао је да говори. Он је изјавио да је сам пуцао на себе.

        Његово је стање безнадежно, док стање госпође Купке још није очајно сем ако не наступе какве компликације.

        Има изгледа да је узрок овој брачној трагедији љубомора…“

        У архиви Шабачке обласне болнице из 1926. године чува се картон о лечењу Светислава Купке, али не и Данице која је, према писању „Времена“, исто вече „у највећим мукама умрла у шабачкој болници“. Света Купка донет је у болницу на носилима, два дана боловао и умро 24. октобра. У књизи умрлих забележно је да је Светислав Купка (53) кројач из Шапца, православне вере, умро 11. октобра (по старом календару) 1926. а сахрањен 12. октобра на Тополском (Камичком) гробљу. Као узрок смрти наведено је да га је убила револвером жена Даница. У истој књизи смрт Данице Купке није забележена. Њена трагедија сместила се у имену уз крст и годину смрти на споменику својих родитеља, Милице и Јеврема Јовановића, на Камичком гробљу.

Jevrem Jovanovic-1

Споменик Милици, Јеврему и Даници Јовановић на Камичком гробљу у Шапцу

        Рачун за болничке трошкове доноси податак да је оставинска расправа завршена 1927. године, а јуна 1928. у „Шабачком гласнику“ Светин брат Драгутин Купка „извештава поштовано грађанство града Шапца и Подринског округа“ да је своју кројачку радњу из Београда преселио у Шабац „у сопствену кућу Масарикова ул. бр. 6 преко пута цркве“. У даљем тексту Драгутин пише: „Водићу радњу под фирмом Карло Купка, која је основана код шабачког првостепеног суда 1868. године“.  Радњу је рекламирао и целе 1929. године.

SG, 21. april 1929

Реклама у Шабачком гласнику 21. априла 1929.

        Последњи Купка није дуго остао у Шапцу. Према тексту у „Шабачком гласнику“, јуна 1931. године Шабачка извозна банка купила је имање Драгутина Купке са намером да подигне „двоспратну зграду за своју употребу“, а већ у јулу срушена је кућа у Масариковој број 6.

        Биле су то последње вести о породици Купка. О другој деци нема података. На Камичком гробљу, уз родитеље, почива Света Купка, али гробови нису евидентирани нити пронађени. Као да је трагичан крај његовог живота прекрио целу причу о Купкама. А Света Купка ушао је у историју Шапца и Србије једном куповином.

        Директор и власник Музеја аутомобила у Београду, Братислав Петковић, у једном интервјуу НИН-у, говорио је о првом аутомобилу који је, 3. априла 1903. године, возом из Беча, стигао у Србију, а онда рекао да аутомобиле у Србији нису увек куповили најбогатији. У Шапцу су, навео је пример, прве аутомобиле купили кројач Света Купка и винарски трговац Сретен Туцаковић. Директор музеја изгубио је из вида да је Шабац тада био град на граници и да су и шабачке занатлије и шабачки трговци били богати, а неки и веома богати. Али, то је мали привид у односу на шабачку штампу која је објавила да је први аутомобил  у Шапцу возио Карло Купка. Ћутање о Купкама после Светине смрти и име радње коју није мањао, често су правили збрку у сећањима старих Шапчана који су те приче опет чули од неких старијих суграђана. Тако „Глас Подриња“ у јануару 1960. године пише да је Купка „дошао на чудну идеју да набави аутомобил“ и  1909. године на шабачкој главној улици направио „читаву сензацију“, коју је овако описао:

        „Седео је високо уздигнуте главе, у карираном капуту и качкету за воланом дугачког црвеног аутомобила са пуњеним гумама. Аутомобил се тресао, избацивао облак дима из ауспуха, али и ишао. Читав се тадашњи Шабац слегао на улице. Неки су се смејали, неки чудом чудили. Старије жене су се крстиле и плашиле да због ђаволског возила, Шабац не потуче град и не задеси га каква несрећа. То је било првог дана. А другог, већ се није нико чудио, већ су почели да ничу и шаљиви стихови на Купкин рачун. Деца и шегрти трчали су за аутомобилом и викали:

Карло Купка

тресе се до пупка…“

        Убиство Свете Купке и самоубиство Данице Јовановић-Купке био је велики ударац на углед њихових породица, посебно несрећне Данице, чија се породица није оглашавала у јавности, утицала на минимизирање вести и чак дала тужну дезинформацију, „као епилог крвава драме“, која је објављена у листу „Време“ 3. новембра 1926. године:

        „Крвава породична драма, која је недавно узбудила цео Шабац, и о којој је много говорено и у престоничкој јавности, добила је, изгледа, свој епилог.

        Претпрошле недеље у љубомори пуцала је на свога мужа г-ђа Даница Купка, супруга врло познатог шабачког милионера г. Свете Купке и пошто га је тешко ранила покушала је сама да изврши самоубиство. Вест о грозној брачној трагедији изазвала је велику сензацију у Шапцу. Нарочито је живо коментарисана околност да је повод крвавој драми била љубомора г-ђе Купке, за коју се веровало да је у највећој љубави и слози живела са својим мужем. Сутра.дан, после драме, било се чуло да су и г. и г-ђа Купка мртви и да су у гроб понели тајну своје смрти. Али, г. Купка био је само тешко рањен и већ сада налази се ван опасности. Његова супруга, која се тровала сублиматом остала је такође у животу. Њу је шабачка полиција хтела да ухапси због покушаја убиства, али је Шабачки Првостепени Суд поништио решење о њеном притвору.

        Шта је све истрагом било утврђено и какви су разлози били наведени за објашњење овог трагичног разрачунавања, широј јавности остало је непознато. Тек ових дана можда сазнаће се који детаљ више о целој ствари; у толико пре што је синоћ најближа породица г-ђе Купке довела супругу шабачког милионера у Београд и подвргла је болничкој нези. По једној верзији, која је изгледа прилично тачна, крвава драма потресла је толико г-ђу Купку да је добила живчани удар и да јој је према томе потребно дуго и брижљиво лечење. Из кругова њене родбине није се такође ништа прецизније могло дознати о стварним разлозима који су је руководили да пуца на свога супруга и да затим покуша и себе да убије.“

        Праву причу о шабачким Купкама данас је тешко докучити. Да би трагедију што пре прекрио заборав, цела породица остала је у ћутању градске историје.

Потомци Лазе К. Лазаревића

Заборављени потомци најбољег пера српског реализма

        Живео је тридесет девет година и завршио само девет приповедака, али „без његовог кратког века и без његовог малобројног дела Србија би била сиромашнија за једног великог уметника. И за једну велику душу, такође“. Доктор Лаза К. Лазаревић рођен је 1/13. маја 1851. године у Шапцу, а умро 29. децембра 1890. године по јулијанском календару или 10. јануара 1891. године по грегоријанском, и отуда у писању две различите године смрти. И док се о њему као лекару, а посебно приповедачу, скоро све зна, о личном животу овог знаменитог Шапчанина сачињена је мала прича, често контрадикторна.

Jelka Lazarevic, majka Laze Lazarevica I Laza Lazarevic

Јелка Лазаревић и њен нежни син др Лаза Лазаревић

        Отац Лазе Лазаревића, Кузман, био је из оближњег села Клења, из породице која је крајем 18. века доселила из Херцеговине па су се опрезимили у (Х)Ерцеговчевиће. Синови Лазара Херцеговчевића, Кузман и Михаило, изучивши кујунџијски занат, отворили су заједничку радњу и дућан у Јевремовој улици у Шапцу, прозвали се Лазаревићи, по оцу Лазару, поженили и окућили. Кузман се оженио Јелицом-Јелком, кујунџијском ћерком која је рано остала без оца. Њој је било 15, а њему 30 година. Изродили су четворо деце: Евицу, која је била удата за шабачког трговца Марка Тодоровића; Милку, удату за књижевника Милорада Поповића Шапчанина; Лазара, ожењеног Полексијом Христић, праунуком Томе Вучића Перишића, по мајци, и ћерком политичара Николе Христића; и Катицу, која је била удата за Ђорђа Хаса, „другог сопственика“ апотеке у Алексинцу.

        Кузман је умро од запаљења плућа кад је Лази било девет година. Оставио је незбринуту породицу и једну велику парницу. Наиме, када је Кузман поодмакао у зидању куће, сусед га је тужио суду сматрајући да се део куће налази на његовом земљишту. Спор је завршен много година касније, поравнањем, када је Лаза већ био лекар.

        У својим записима о Катанској буни, Шапчанин Јован Алавантић оставио је белешку о Кузману: Када је Тома Вучић Перишић дошао у Шабац и почео хапсити и убијати побуњене противнике режима, Кузман Лазаревић је, пошто је уживао Вучићево поверење, спасавао своје суграђане, међу њима и оне са којима није био у пријатељским односима.

        Према писању „Гласа Подриња“ у броју од 3. марта 1960. године, Кузман Лазаревић почива на Доњошорском гробљу:

        „… У Шапцу, преко пута зграде Среског народног одбора стоји зграда на којој је камена плоча са именом Лазе К. Лазаревића, књижевника. Осамдесетих година прошлог века на овом месту била је кућа у којој је имао радњу и становао са породицом Кузман Лазаревић, трговац шабачки. Кућа је изгорела, а Кузманов гроб на Доњошорском гробљу обележава окрњен камени белег, зарастао у шибље и коров.“

        Јелка Лазаревић, према писању др Владимира Јовичића, сахрањена је на Камичком гробљу: „Желео је да рано обудовелој мајци близином и пажњом захвали за сва њена одрицања и удовичку верност, да је доведе у свој дом и окружи љубављу љупко дрских унучади, а доживео је да већ у децембру 1884. године сахрани сина Кузмана, у јануару 1887. мајку и у марту 1890. и другог сина, Владана. Уместо да напаћену старицу посади на троножац крај пећи, преноси њено тело у Шабац и по најљућој цичи закопава у смрзло гробље на Камичку…“

        На Новом гробљу у Београду, у скромној гробници, почивају Лаза К. Лазаревић и његови најближи, неупадљиво како је сам тражио. О гробовима у Шапцу се не зна ништа.

Poleksija Lazarevic I Ana Svabica

  Полексија Христић                  Ана Гутјар – Швабица

        Лаза Лазаревић венчао се са Полексијом Христић 10. маја 1881. године. За непуних девет година, „више боловања него живљења“, добио је четворо деце од којих је двоје надживео. Ваљана домаћица и брижна мати Полексија је, негујући болесног мужа и „куњаве пилиће“, за неколико година посадила босиљак на три гроба. Кузман није имао ни годину дана када је умро, а Владан две. Полексија је дочекала да сахрани и једину ћерку Анђелију 1926. године. Умрла је 1933. године, а надживео је најстарији син Милорад о коме се најмање зна.

        Анђелија Лазаревић рођена је 3. октобра 1885. године. Од оца је наследила дар за писање, али и крхко здравље. Завршила је сликарску школу Ристе и Бете Вукановић, а приватно похађала часове из књижевности и језика. Знала је добро француски и немачки, а учила је још и енглески, италијански и руски језик. За учитељицу сликања у Првој женској гимназији у Београду постављена је 1911. године.

        Први светски рат затекао је у Минхену, где се усавршавала у сликарству. Вратила се у Србију и прву ратну годину провела у Прокупљу где је, с мајком, радила као болничарка. Када је од окупаторских власти добила дозволу да се врати у Београд да држи приватне часове сликарства, дочекао је опљачкан дом. За време њиховог избеглиштва у кући Лазаревића боравио је неки аустријски официр који је, бежећи, однео вредне француске и немачке књиге, а Анђелијине слике исекао из рамова. Да би помогла породици, Анђелија је са сликарком Наталијом Цветковић бојила ћупове у српске националне боје.

        По завршетку рата, 1920. године, отишла је у Париз одакле се вратила са цртежима париских мостова и старих улица, али и тешко болесна. Лечила се у Бечу, Словенији, на Хвару и у Сплиту, где је 1924. добила место наставнице у средњој школи. Умрла је у Београду 25. фебруара 1926. године и сахрањена у породичној гробници на Новом гробљу. Није се удавала.

        Писала је песме, песме у прози, кратке приче и приповетке, а објављивала од 1904. године у часописима: Мисао, Књижевни југ, Цариградски гласник и Дан. Српска књижевна задруга објавила је 1926. године књигу Анђелије Лазаревић под насловом „Паланка у планини и Лутања“, а Службени гласник 2011. године сабране списе под насловом „Говор ствари“. Као сликарка учествовала је на петој изложби друштва српских уметника „Лада“, која је одржана у Београду од 18. априла до 16. маја 1920. године.

Некролог у „Политици“ завршен је речима да друштво и уметност губе у Анђелији Лазаревић „једну лепу, ретку личност, с којом пропада један дубок и ведар дух и истински таленат“.

Andjelija Lazarevic, cerka Laze lazarevica i sin Milorad

Деца Лазе Лазаревића:  Милорад и Анђелија

        О најстаријем сину Лазе Лазаревића најмање се зна. Био је артиљерисјки бриградни генрал војске Краљевине Југославије, што је било довољно да га нови режим прекрије заборавом, иако је он једини оставио потомке славног доктора и приповедача.

         Милорад Лазаревић рођен 21. марта 1882. године у Београду. Завршио је 32 класу ниже школе Војне академије, а нижи и виши артиљеријски течај Артиљерисјке школе у Нишу и Карловцу. У ратовима 1912-1918. био је командир шесте батерије Дунавског артиљеријског пука, командир батерије Моравског артиљеријског пука првог позива, командир  друге батерије другог заплењеног дивизиона и командир батерије тимочког брдског дивизиона. У чин генерала унапређен је 28. јуна 1927. године.

        После ратова, поред осталог, био је 1932. године командант артиљеријске Врбаске (бањалучке) дивизијске области. Пензионисан је по молби 26. фебруара 1937. године. Одликован је Карађорђевом звездом са мачевима. Умро је 2. децембра 1951. године у Београду и сахрањен у породичној гробници.

        Са Десанком, ћерком пуковника Матије Оптркића, којом се оженио 1907. године, имао је синове Лазара (1912-1938) и Милана. О другом сину нису остављени подаци ни у војној биографији, а према именима на породичној гробници имао је и две ћерке: Милицу и Аноку, уписане пре имена сестре Анђелије која је умрла 1926.

        Лаза К. Лазаревић требало би да има живе потомке и данас. Јер, када је 1991. обележаван век од његове смрти, читуљом се огласио његов праунук инжењер Милорад Лазаревић (унук генерала Милорада Л. Лазаревића), а „Дуга“ је тада забележила да Милорад има сина Лазара названог по чукундеди.

Spomen ploca i spomenik u Sapcu

Споменик Лази Лазаревићу у Шапцу испред места куће у којој се родио

        Шабац није заборавио Лазу К. Лазаревића. На месту куће где се родио постављена је 1940. године спомен плоча, некадашња Француска улица названа је његовим именом, једна основна школа од 1953. године носи име Лазе К. Лазаревића, споменик у природној величини 1990. године открио је Добрица Ћосић, а исте године Здравствени центар понео је име „Др Лаза К. Лазаревић“. (После реорганизације, када су створене четири самосталне установе, име је задржала Општа болница.)

        Најстарија манифестација са именом Лазе Лазаревића у Шапцу је стручни скуп „Лазини дани“, у организацији регионалне подружнице Српског лекарског друштва, која се организује од 1977. године, а један посленик у медицини добија награду „Лаза К. Лазаревић“.

        Шабац га није заборавио ни као књижевника. Награда за најбољу необјављену српску приповетку са његовим именом установљена је 1992. године, а додељује је Културни центар.

        Родни град био је посебан и у животу и у уметности Лазе Лазаревића. Стално је присутан иако га у приповеткама ниједном не помиње, „као из неког сујеверног страха да не урекне свето место детињства“, па би било лепо да данас његови потомци прошетају градом свог славног претка, поздраве учеснике „Лазиних дана“ или уруче књижевну награду са његовим именом. За све то није потребан новац, чијим се недостатком најчешће правдамо, већ добра воља, спремност да се мало истражује и искоракне из преписивања и понављања.

Споменици којих нема

Шта је оно усред Шапца града

        Наслов – Шта је оно усред Шапца града, објављен 1990. године, позајмљен је из шабачких локалних новина и сведочи о подугој историји неслагања уметника и Шапчана, када су споменици у питању, а најдуховитије дефинисао један Шапчанин: „Оно је, болан људи, уметничко дело… Уметник добро зна шта је оно. Када је нешто уметничко, оно се не објашњава. Дело је као такво довољно. Људи су ту да уживају у уметничком надахнућу и да му се диве…“ 

        Прича прва: Крајем осамдесетих званично је закључено да је Шабац један од ретких градова који нема споменик револуције. Амфитеатар, како је првобитно био решен простор испред хотела „Слобода“, дуго је скупљао лишће и кишу и морао је бити срушен, јер није била постављена такозвана инфраструктура. Бетон је прекрио плато, а Шапчане је мучило питање скинутих мермерних плоча које су, према чаршији, завршиле у викедницама функционера на Церу код Липових вода.

        Средином 1987. расписан је конкурс за споменик на Тргу револуције, а као најбоље решење одабрано је „Дрво сећања“ Славољуба Радојчића, скулптора из Београда. Одушевљење десеточланог жирија нису делили Шапчани па је после јавне расправе и вишемесечне изложбе, одбачен. Ново решење наручено је од познатог вајара из Сарајева, Бошка Кућанског, љубављу везаног за Шабац. Кућански је понудио „Цвет слободе“ висок седам метара, у пречнику 13 метара. Макета је два месеца била изложена у делегатској сали Скупштине општине, а толико и у шабачком Музеју.

Cvet slobode-maketa

Макета споменика „Цвет слободе“

        На тргу револуције у Шапцу, урађеном по пројекту београдског архитекте Миодрага Мирковића, вајар је предвидео споменик у камену, али су стручњаци проценили да састав тла шабачке Бенске баре не би могао да поднесе толико оптерећење, па је одлучено да „Цвет слободе“ буде изведен од метала. Стручњацима је остављено да траже врсту и начин заштитне ковине која ће тежином бити прилагођена тлу и аеро загађењу… До данас га нису нашли, а док су га тражили, шабачки књижевник Драгиша Пењин предложио је споменик белој троби: „Из беле сељачке торбе никли су: наша наука, култура и цивилизација, достојанство и слобода. Она је отхранила ратаре, мудраце, песнике и војнике. Из ње су никли солитери и фабрике… Наша плава крв је сељачка…“

        Град, без објашњења, није добио ниједан споменик.

        Прича друга: Одбор за обележавање 300 година од велике сеобе Срба, 1990. године, предвидео је да се на обали Саве, код старе тврђаве, постави скулптура „Сеобе“ београдског вајара Драгана Милеуснића. Уметник је, писало је, ову скулптуру урадио у знак поштовања према епопеји српског народа и поклонио је Шапцу.

Seobe

Изглед скулптуре „Сеобе“

        Макета је, уз књигу утисака, била изложена у Музеју више од два месеца, а скулптура, висока седам метар (три громаде од нерђајућег челика), требало је да буде изливена у Хемијској индустрији „Зорка“ и постављена на обали Саве, низводно од тврђаве, на стрмини, а по објашњењу, њихове геометријске форме требало је да асоцирају на три скупине, три бежаније невољника, који се не осврћу на оно што заувек остављају за собом. Мањи део скулптуре требало је да буде уграђен у воду и има обрнути смер – форме која се враћа оданде одакле је одавно била отишла и која асоцира на вечите одисеје…

        На ову причу Шапчани се више нису освртали…

        Прича трећа: Када се 1990. године, после две деценије изгнанства, у Шапцу поново обрела чивијашка република, у њену част, а на велико незадовољство Шапчана, у строгом ценру Шапца подигнуто је „Дрво живота“. За идејно решење аутору Велисаву Пакљанцу из општинске касе исплаћено је 190 старих милијарди динара, а Шапчани су за све паре на дрво качили приче: некима је било у бојама немачке заставе, другима у бојама аустроугарске монархије, неки су видели крстове, па исламску трансверзалу, личило је на ветрењачу, вешала, а политичаре је нарочито плашила прича да личи на сахрану једног система. Шабачка професорка Даница Панић писала је да се „оно црнокрстасто здање, од кога зазиремо“, склони на гробље, а на ценру посади липа „кад већ немамо коме ни чему да подигнемо споменик“.

Drvo zivota

Центар Шапца 1990. са „Дрветом живота“

        „Дрво живота“ је неукусом и злокобним асоцијацијама пркосило пуних девет месеци све док га ватром нису начели навијачи „Црвене звезде“ у ноћи еуфоричног славља због освојеног европскох купа у фудбалу. Два дана касније радници комуналног предузећа уклонили су белег излета у глупост, а саобраћај је враћен у центар града. Градоначелник је обећао да ће од греда, од чега је било направљено „дрво живота“ урадити клупе. Обећање није испунио.

Таковски грм

Таковски грм одгајен у Шапцу

        Србија је 2015. године, у Такову, обележила два века од почетка Другог српског устанка који је довео до српске аутономије у оквиру Османског царства и успостављања Кнежевине Србије. Вођа устанка био је Милош Обреновић, војвода из Првог српског устанка, потоњи кнез Србије, а како је било те 1815. године, ево већ два века са историјом меша се и мит.

        До пада династије Обреновића датум подизања Другог српског устанка био је најзначајнији општенародни празник, а у прославама посебно место имало је сађење младице Таковског грма у Дворском парку, који је уздигнут у свето и династичко дрво. Израстао из жира Таковског грма, три године гајен је у Шапцу, а затим пресађен у Дворски парк у Београду, коме је 1944. године промењено име у Пионирски парк. Грм је тамо и данас.

        Мит о Таковском грму накнадно је уобличен, јер грм и догађај који се наводно под њим збио не помињу ни Вук Караџић, ни Леополд Ранке, ни Сима Милутиновић Сарајлија, ни сам кнез Милош. Али, пола века касније, Милан Ђ. Милићевић, Јован Мишковић, Владимир Карић и Феликс Каниц, сматрају Таковски грм и саветовање под њим недискутабилним догађајем националне историје. У биографији кнеза Милоша, написаној за „Поменик знаменитих људи“, Милићевић каже:

        „Милош се није одмах примио старешинства у том новом послу. Најпре је много разговарао са свима; мерио је величину посла у који је требало ући; процењивао је чврстину воље у устаника и, кад се уверио да су сви прегли на једно: избавити се, или изгинути; онда је, о Цветима, отишао у Таково цркви, где је било уговорено да се сви вођи састану, као богомоље ради. Онде се опет, под таковским грмом, последњи пут договоре, па оду у цркву на молитву…“

        Овако уобличено предање учило се у школи, а углед и значај Таковског грма посебно је растао током друге владавине Обреновића. Потискујући таковску цркву, Таковски грм постаје централно место сећања, а такву пажњу поклања му кнез Михаило приликом прославе педесетогодишњице  Таковског устанка 1865. године. Кнез је тада откупио земљиште око грма („Кнежева ливада“), Таковски грм произведен у званично место сећања, а све учвршћено 1887. године подизањем меморијалног споменика поред њега.

Takovski grm pre 1887. godine

Таковски грм пре 1887. године и почетком 21. века

        Везама Таковског грма и династије Обреновића народ је давао космичке димензије. Јован Мишковић, у опису Рудничког краја, записао је и овакво предање о грму: „Дебло му има 7,5 метр; у круни је још дебљи. Некада је имао пет великих главних грана, а сада је остала само једна. Причају људи, да се један велики стуб одломио оне године када је кнез Милош умро, а други (мањи) 1868. године, кад нам и кнеза Михаила нестаде. То народ доводи у свезу надмоћном силом са породичним стањем онога човека, који је први Српски барјак за слободу развио после 1813. год.“

        У оквиру пропагандног патриотског путовања по Кнежевини, кнез Михаило посетио је Таково неколико месеци после прославе педесетогодишњице устанка и поред грма одржао говор, краљ Милан посетио је Таково на Цвети 1883. године (након абдикације узео је титулу „гроф од Такова“), а краљ Александар долазио је у Таково четири пута: 1889, 1893, 1899. и последњи пут, у пратњи краљице Драге, 8. септембра 1901. године.

        Пошто је сматрао да ће старо стабло  с временом пропасти, кнез Михаило је 1865. године у Такову, засадио нову младицу. Почетком 1901. године, у стари грм ударио је гром и извалио га из земље. Један део гране пренет је у таковску, а други у цркву свете Тројице у Горњем Милановцу, где су чувани као „патриотске реликвије“. Остаци стабла данас су изложени у Музеју Другог српског устанка у Такову. Таковски храст кнеза Михаила последњи пут је пролистао 1990. године, а потом се и он осушио. Поред њега су у неколико наврата сађене нове младице, али се оне нису примиле.

        Када је крајем 19. века грм почео да се суши, сађење жирева и узгајање младица постала је, како је писала штампа, једна од најпопуларнијих форми неговања култа о вечном обнављању светог националног дрвета. „Тако је извесна Катарина П. Куровић из Шапца 1889. посадила таковске жиреве у башти, из којих је никло пет младица. Оваквих примера било је више, али је овај најпознатији, јер је једна од ових младица пресађена у дворски парк Обреновића у Београду.“

        Колико је ова младица била значајна потврђују и „Народне новине“, које су, 31. августа 1900. године, објавиле следећу вест:

        „Г. Семека, специјални дописник петроградског ‚Новог времена’ сликао је јуче млади Таковски Грм који се налази у дворском врту. Овај је грмић произведен из жира старог историског Таковског Грма а до своје треће године негован је у Шапцу – прадедовини Његовог Величанства Краља.“

1900-takovski grmic

Таковски грмић, новинска фотографија,
„Србобран“,  Народни српски календар 1900

        Убиством краља Александра и краљице Драге, Обреновићи су уклоњени са историјске сцене па ни Таковски устанак више није сматран важним историјским догађајем. У двор се уселила династија Карађорђевића, а Србија је почела да слави догађаје у Орашцу, 14. фебруар 1804. године, када је почео Први српски устанак чији је вођа био Карађорђе Петровић.

        „Таковски жбунић“  из Шапца данас је моћан храст у Пионирском парку у Београду,  на истом месту на коме је засађен. Заборављен као и прича о њему. Заборављен као и жена која га је одгајила.

Takovski grm danas

Таковски грм одгајен у Шапцу данас је моћно дрво у Пионирском парку у Београду

        Катарина Куртовић била је једна од снаха Јована Куртеше, зачетника лозе Куртовића, удата за његовог сина Павла (1818-1884), штабног капетана у Београду, а потом трговца у Шапцу.

        Катарина је била ћерка Јована Ресавца, бившег начелника београдског округа. Рођена је у Свилајнцу. Умна, разборита и лепа родила је Павлу пет синова: Милосава, Косту, Михаила-Лазу, Ђорђа и Петра.

        Умрла је 19. септембра 1906. године у Шапцу.

        По ондашњем обичају, Катарини су почетно слово имена мужа писали као средње слово. Иначе, Јован Куртовић имао је још једну снаху Катарину, удату за најмлађег сина Ђорђа. Она је била ћерка државног саветника Миливоја Јовановића. Унук ове Катарине, Илија Поповић, био је председник шабачке општине од 1935. до 1939. године.

Muzej drugog sr. ustanka

Остаци таковског грма у музеју у Такову

Тешманово сокаче

        Теодор Тешман Солдатовић, трговац из Бастава, среза рађевског, био је више од тридесет година најпознатији и најбогатији трговац на шабачкој пијаци. Од Дрине до Рудника кроз народ била је позната крилатица: Плаћа ко тешман свиње у Шапцу. Он је био поносан на ову изреку и „кроз цео живот гледао је да се она одржи на истој висини“.

        Сваке године половином марта Тешман је силазио у Шабац и отварао своју канцеларију. Крајем маја враћао се у Бастав, тамо провео лето и од друге половине септембра до пред сами Божић опет би се „бавио“ у Шапцу, а онда се враћао у Бастав и у току зиме „нигде се није кретао“. Данас је у Шапцу потпуно, или скоро потпуно заборављен.

        Тешманова канцеларија у Шапцу налазила се на углу Карађорђеве и Проте Смиљанића, некад Тешмановића сокака и Доњег шора, на месту куће где је крајем 19. века живео Коста Абрашевић. У Тешмановој канцеларији појавили су се први облици сточарске берзе, коју ће доцније његови синови пренети преко пута кад подигну Тешмановића хотел, први на Малој пијаци, с кафаном, пивницом, гостионицом и трговачким собама „из дворишта, под аркадама“.

        Прича о великом трговцу на гласу започели су његов отац Цветин и стриц Ђурица који су се половином 18. века, као херцеговачке избеглице доселили у Мали Братачић (Бастав). Не зна се тачно када је рођен Цветинов и Ружичин син Теодор, од велике драгости назван Тешманом – последње године старог века, 1799. или прве новог века, 1800. Постао је чобанин, али се није тиме задовољио, а како се сањалица-чобаче извргло у трезвеног марвеног трговца, Младен Ст. Ђуричић пише:

        „Запаћеној и ужиреној стоци ваљало је изнаћи и отворити нове и веће пијаце, прво у земљи, потом и у иностранству. А отуда, у повратку, донети на брда око Јадра савремене пољопривредне справе: мотику, косу, срп, гвоздени плуг. Затим круњач кукуруза, па ветрењачу – прву машину која је могла у брда, макар и на волујској запрези. Донети народу бољу одећу и обућу с којом се излазило из старих ропских времена… Кад је кренуо Рађевином од куће до куће, да лучи угојене овце с јагањцима, козе с јарићима, или мршаве свиње, палоције, сваки домаћин, свака удова-самотница пратила је новог и премладог трговца брижно и уз свако излучено грло стоке додавала му дваеслук, грош, каткад и два! – Да ти се, синко, нађе на путу, по туђини. И да мореш отићи што диље до боље пијаце, на добро и себи и нама, свима… Није прошао ни пола Рађевине, кеса пуна! Први капитал за трговину давао је сам народ. Своме изабранику народ је давао и помоћнике, пратиоце и спроводнике, чуваре и гонитеље стоке. Све уз своју проју, с комадом сланине, сира и којом главицом лука у шареној, јадранској торбици о врату…“

        Повратак трговчев носио је празник на Јадар: прима се роба, бакалук, обрачунава, раздужује… Народни поверитељи све више се предају младом трговцу: Не треба ми све, газда Тешмане, дај ми само толико и толико, а остало нек остане у тебе. Сигурније ми! Трговац је неприкосновен и за одметнике, у путу и док не сврши с народом, али и после, јер знају и да је у младог Солдатовића јака задруга и верни момци који би за њега „голом шаком за оштрицу ножа“.

        Трговачко име Тешмана Солдатовића израстало је из дана у дан. Сребро и злато прихватао је у зобнице. Изгледало је да узима једном руком а даје обема народу, и опет њему остаје доста. Али, трговина „увек најбоље успева кад се наслони на државну власт“. Књаз Милош поставио га за начелника Среза Рађевског и за мајора. Не зна се тачно када, али „на сву прилику“ 1832. године. После неколико година, кад је књаз хтео да га постави за начелника округа, Тешман га је одбио. Кнез Михаило га није ни питао. Чим се обрео на престолу Србије, указом од 27. маја 1840. године поставио га је за начелника Окружја Подринског, а исте године постао је и депутат Скупштине. Сменио га, после прогонства кнеза Михаила и променом владајуће династије, нови владар кнез Александар Карађорђевић и Тешман се вратио својој трговини.

Tesmanov konak1

Тешманов конак у Баставу саграђен 1835. године на снимку из шездесетих година прошлог века
и данас као заштићени споменик културе

        Са угледом Тешмана Солдатовића расла је и његова задруга, па је његова кућа продужавана и ширена више пута. Ту је Тешман примао среске и окружне старешине, важне путнике, трговце и странце. У њој су били и Вуле Глигоријевић, мачвански сердар, и министри Лазар Теодоровић и силни Тома Вучић Перишић. А кад су протерани Турци  и из села Соколске нахије, чуло се да ће кнез ослободилац проћи Јадром. Крајем лета 1835. године, подно дворишта Тешмана Солдатовића, забелео се господствен беговски конак. У њему је, поред кнеза Милоша, Тешман два пута угостио и кнеза Михаила.

        Тешманов конак и читав комплекс око њега проглашени су 1962. године за споменик културе, а 1983. категорисан као веома значајно културно добро. Окућницу чине: конак, начелство, три вајата, амбар, велика магаза, млекар, кош, хлебна пећ, пушница, вењак и приземна кућа.

tesmanova bogomolja i sudnica kneza Tesmana

Богомоља и судница Тешмана Солдатовића (снимци из шездесетих година прошлог века)

        Начелникова богомоља подигнута је око 1835. године, а судница око 1832. године. Чим је постао кнезом Рађевине, као носилац и судске и извршне власти, Тешман је, позади старе велике куће у којој је још становао са породицом и задругом, подигао и судницу, са подрумом-тамницом. Начелник срески имао је право да „оцепи“ кривцу до 25, а окружни до 50 батина, дреновом палицом по голој људској задњици.

        Срески начелник Тешман Солдатовић у свему се држао као и његов ортак и владар књаз Милош. Господар у великом дому пуном одраслих људи, жена и ђака, слугу и слушкиња, велики поседник земље, пољопривредник и економ, одгајивач расне стоке, посебно коња, а преко границе Србије чувени свињарски трговац. И неписмен, као књаз. Али, с „првом свешћу заволео је исправност и држао се ње“. Угледао се и прихватао и боље обичаје нових радњи у сталном додиру с младим и школованим шабачким трговцима. Основао је у Шапцу прву трговачку канцеларију са својом фирмом и деловођом.

        Главне магазе Тешман је држао у Шапцу, на Малој пијаци, а оборе позади, између сокака који су водили на Баир и „Последњи грош“. У те оборе је, крајем септембра 1844. године, Тома Вучић Перишић затварао бунтовнике Катанске буне.

        У Шапцу је Тешман становао поред својих магаза за храну, шишарку и пекмез. И стан и магазе биле су у дугачкој згради „на глагол“, која је с Мале пијаце слазила до сокака иза којег су били обори. Друга кућа од „Шарана“ навише. Велику пијацу и средиште српског дела града већ су били заузели ранији ратни заслужници, међу којима је дућане испред цркве држао Никола Милићевић, који се већ био одавно преселио из своје Луњевице.

        Силаском с власти, Тешман се ослободио једне од најтежих својих дужности. Био је нападан као династијаш и окорели обреновићевац, али је увек и свакоме могао и даље гледати право у очи. И даље је био господин Тешман, и у селу и у чаршији, а када су око 1860. године страни трговци препоручили Параносу и Тешману да бесплатно подижу народу огледне сушнице (пушнице), већ у наредној деценији сува шљива донела је право благостање сиромашним брдима Јадра, али и целој западној Србији.

        С пролећа 1867. иако је био нешто „кењкав“, Тешман је „сишао у Шабац“ да својим очима види кад српски капетан Лазар Цукић на челу своје чете улази у шабачки град, а на кулу диже српску заставу. Тад је Тешман наредио да се насред Мале пијаце испеку на ражњевима два велика вола и да се из подрума изваљају огромна бурад с вином и ракијом и да се печење и пиће дели бесплатно народу.

        Тог дана било је великог весеља и шенлука. До вечери. А онда су слављеници навалили на пусте домове исељене турске чаршије и шехер Шабац за ноћ је раскопан и разнесен. Грађом из њега саграђен је нови дометак српске вароши – Болнички шор, данас улица Попа Карана.

        Наредног пролећа убиство кнеза Михаила у Топчидеру потресло је Тешмана више него ишта у животу. Данима се није појављивао из своје собе, а потом се, другачији, прихватио послова. Неколико година касније, опет пролеће и опет мај. Тешман здрав и крепак шаље сина у Пецку да доведе столара, а потом наређује да мајстора одведе у гајеве на одавно забележено место, посече џин-храст и од њега начини мртвачки сандук. Када је била готова вечна кућа, Тешман је исплатио мајстору рад, вратио се у своју собу и наредио да му се распреми кревет… Затекли су га мртвог, у православном реду склопљених очију и прекрштених руку, а више главе горела је воштаница коју је сам себи запалио.

        Сахрањен је на врх Солдатовића виса, на новом гробљишту које је Тешман одавно одредио за себе и своју породицу. Велики крст од мермера донет је из Земуна, а на простом запису чита се да је Теодор Солдатовић звани Тешман поживео 76 година. У вечност се представио 6. маја 1876. године.

        Тешман се три пута женио (два пута остајао удовац) и са сваком женом имао је порода. Сем раније помрлих, до зрелости подигао је осам синова и једну ћерку. Своме потомству није оставио свој људски лик. „Ни фотографисан, ни уметнички остварен… Истопио се у родној земљи…“

        Септембра 1967. године, по причу о Тешману Солдатовићу, шабачки „Глас Подриња“ послао је књижевника Младена Ст. Ђуричића и „једну малу експедицију“ у Бастав. Тада су, међу шибљем, на старом Солдатовића гробљу које је одавно била прогутала шума, одгртали споменике и читали најстарије записе о Тешману. Одгрнули су и „једну тајну“ о којој, каже Младен Ст. Ђуричић, ништа није знао – дупликате споменика. Први је усађиван крај пута – крајпуташ, можда на месту где су укопници први пут спуштали сандук ношен на рукама, ради предаха, а други на гробу. Ти споменички дупликати, само из Тешмановог трговачког дома, тумаче се као знак његове надмоћности.  И ко зна каквих још тајни прекрива време. Јер, баш тих дана, када су откопавани подаци о Солдатовићима, лист „Политика“ објавила је „мален податак“ у причи о запуштености Ковиљаче (Смрдан-баре) после србијанских устанака: „Тек за време Књаза Милоша српски старешина Тешман први је даскама оградио места за купање…“

        Из Тешмановог конака изродила се цела династија школованих људи. Живели у Шапцу, Београду или ма где у свету, сви су званично Солдатовићи, а приватно, нарочито у Шапцу, Тешмановићи.

Зоркин солитер

Први шабачки солитер

        “Зоркин” солитер, подигнут 1961. године, био је још један доказ економске моћи хемијске индустрије која је за дуги низ година била мотор развоја града, а за грађане је био ново искуство живљења у великој згради са парним грејањем и употребом лифта.

HI Zorka nekad

Хемијска индустрија „Зорка“ некад

Gradnja Zorkinog solitera

Изградња солитера

        Осмоспратница са два улаза и сто станова у то време била је прва грађевина овог типа у Шапцу. Солитеру у Поп Лукиној бр. 2 дивили су се сви Шапчани, а најпоноснији су били радници Хемијске индустрије „Зорка“ чије име је носила зграда и који су добили станове у солитеру.

        До средине прошлог века на том месту се налазио Мали пијац.

Zorki n soliter nekoliko godina po izgradnji

Зоркин солитер неколико година по изградњи

Zorkin soliter, avgusta 2014.

Зоркин солитер
на фотографији из 2014. године

Баре

        Шабац је поникао на оном месту где није требало. Да је место за веће градско насеље, нашли би га Римљани, а не би оснивали на другом месту. Данашња Митровица, стари Сирмиум, има преимућство над Шапцем, има здрав подигнут терен и до саме Саве. Приступ Сави је лак и Саву је било лако утврдити, докле код Шапца је други случај. Сава је даље од Шапца, између њих су снижа места, сталне или привремене баре, неподесне за обраду и насељавање. Шабац султан Сулејман није подигао 1470. за насељавање него за своје војне операције. Овим реченицама започео је један спис о Шапцу Љубомир Павловић (1865-1936), знаменити Ваљевац и сарадник Јована Цвијића, који је 1903. године дошао у Шабац да професује и ту остао до краја живота.

        Према писању Љубе Павловића, прво комунално питање за Шабац почетком 19. века било је исељавање Дударе, тадашње Пољане, насељене прецима данашњих муслимана, а друго ослобађање од бара. Шабац је имао више бара, а кроз средину града провлачила се велика, дубока бара Овељача, која се на југ ширила, а на северу у Топузовачи изливала у Саву. Регулацијом Камичка од 1807. до 1809. године, заслугом „Шапчанина на гласу“ Јована Манојловића, баре су похватане у Китогу, каналима сведене у речицу Камичак, која је проширена и подељена у два крака. Један је ишао граду, обавијао око њега и водио у Саву, а други на исток и испод Топаловца (простор данашњег Доњошорског гробља) улазио у Саву. Исцеђене баре насипане су кулуком Поцераца и делом Мачвана. Али, и поред тога остало је у Шапцу још бара. Пре свега, велика Бенска бара, преко зиме и с пролећа под водом, преко лета у ритовима, „пуна комараца и других гадости“. Када је  1904. и 1905. године извршена регуација Шапца на Бенској ћуприји, бара је пресечена на два дела, на бару око парка и на бару испод Карађорђеве улице.

Benska bara 1950

Бенска бара 1950. године

        Љубомир Павловић био је председник шабачке општине од 1929. до 1932. године, а комуналним питањима града, посебно барама, бавио се у више чланака „Шабачког гласника“ и у листу „Истина“, који је излазио неколико месеци у 1931. години, јер је сматрао да су баре ругло града и легло зараза, „срамота пред путницима и странцима“. У марту 1931. лист „Истина“ објавио је да је за засипање баре код парка потребно 116 хиљада, а оне „позади Карађорђеве улице“ 215 хиљада кубних метара земље. Предложено је да се земља набави на Бећином брду и пренесе вагонетима. За то је било потребно да се купи осам хектара земље, а сви радови би, према прорачуну, коштали 21 и по милон динара. Општинском одбору предложено је да се од Државне хипотекарне банке тражи зајам од 20 милиона динара.

        Наредне, 1932. године, на место председника општине долази Петар Гроздић, а једна шабачка бара, на Ђурђевдан, узима два младића, од којих је један био Гроздићев син. Трагедију о дављењу младића „Шабачки гласник“ овако је описао: „Момци г. Браће Свјековски столара овд: Светислав Јовановић, Стојан Малетић, Бранко Гроздић и Данило Ковачевић, браварски радник поранили су и дочекали Ђурђевску зору, па као обично хтели су да насеку зеленило да заките домове. Али како парк од Краља Александра улице раздваја велика бара узму чамац г.г. Свејковски у намери да дођу до парка. Пошто су прешли у парк и набрали зеленила пођу истим путем натраг. На 10 м од обале из чамца испадне Брана Гроздић када је пао у воду ухвати се за чамац у намери да у њега уђе. Али се у том моменту чамац преврне и из њега испадну остала тројица…“ Двојица момака некако дођу до ограде која је била у близини, а Брана и Данило се утопе.

bara_u_velikom_parku

Бара код Великог парка засута је тек 1960. године

        Засипање Бенске баре, од 12,60 хектара површине прекривене водом и барским биљкама, као и насипање Беглук баре (од „Зеленог венца“ до моста у Кајмакчаланској) била је вест у локалним новинама 1961. године, а исте новине су у октобру 1981. године писале да се последњи остаци Бенске баре налазе у дворишту пословне зграде Радне организације „Житоратар“ у улици Цара Душана.

Сокина кафана

        Раскрсницу на излазу из Мајура, три километра од центра села, која спаја путеве Шабац-Мајур-Богатић и Шабац-обилазни пут-Лозница и данас зову код Сокине кафане, иако кафане одавно нема.

        Сокина кафана у Мајуру добила је име по Соки Милошевић, власници кафане, која је умрла 1866. и сахрањена наспрам свог “бирцавуза”, како пише на споменику. Живела је око 70 година.  Ту је сахрањен и штитарски кмет Мића Милинковић, који је умро 1845. и никад није пренет у Штитар.

Spomenik Soke Milosevic i Mice Milinkovica

Споменик Соке Милошевић и Миће Милинковића

        Кафану су саградили Сока и њен муж Божа. Ту су биле Китошке шуме, а сама кафана била је у шуми. На том месту укрштали су се царски друм према Сарајеву, пут за Босну, за Мачву и Семберију. Сока и Божа имали су сина Ђоку, који није имао потомака.

        Народ овог краја памти и Сокин јасен, дрво високо око 60 метара, које се налазило на 200 метара од данашње раскрснице, а одсечено је 1960. године.

Kod Sokine kafane

Споменик српским војницима умрлим у превијалишту Сокине кафане 1914.

        Војничко гробље, које постоји и данас, настало је у Првом светском рату, јер је Сокина кафана једно време била превијалиште и болница, којом је руководио др Михаило Дуњић. Ту су прихватали рањенике са церског и других бојишта, лечили их и помагали, а умрле сахрањивали преко пута, у неколико нивоа. Највише из Моравске дивизије. После рата долазила је родбина и преносила своје, али је остало још доста крстова крај којих је родбина палила свеће и после Другог светског рата.

        Године 1938. Милан Лончар замолио је команду војске Краљевине Југославије у Шапцу да ограде гробље, уз обећање да ће он са његовима водити бригу о гробљу, што је и учињено. Лончари су преузели бригу о гробљу пошто је Сокино имање постало њихово власништво, јер је давно било купљено од Алексе Фитића из Београда, а који је, вероватно, то имање откупио од Сокиног сина Ђоке Божића, механџије из Китога, како пише у купопродајном уговору.

        Када су 1986. године почели радови на траси Заобилазног пута око Шапца, градила се и раскрсница код Сокине кафане. Булдожери су кренули, али су радови брзо обустављени. Надлежни органи општине Шабац су, уз почасти, преместили кости палих јунака у заједничку спомен костурницу, на којој је саграђен споменик од гранита са степеништем на две стране.

        Ископавање је трајало од јуна до септембра 1986. године. Откривено је око сто гробних места у којима је било сахрањено „што у целини што у деловима тела“ од 400 до 450 српских војника. Скупљени посмртни остаци, у дрвеним сандуцима, спуштени су у новоископану гробницу, а у новембру исте године, дата је сагласност надлежног Завода за заштиту споменика у Крагујевцу, СУБНОР-а и надлежних установа Шапца, да се уради споменик. Одређен је изглед и текст.

        Споменик је у облику усправног правоугаоника, са крстом на врху и уклесаним текстом: Српским ратницима палим у борбу за слободу у јесен 1914. године. Народ Шабачког краја, децембар 1986. Изнад текста је розета, а испод Дрво живота, као знак вечног живота и сећања. Споменик је исклесао Радован Миразовић, историчар уметности и сликар, од камена из каменолома Љута стена у Славковици, селу у општини Љиг, родног краја војника Моравске дивизије.

Јеврејско гробље

        Јеврејско гробље у Шапцу, непокретно културно добро као споменик културе сведочи о два века живљења једног народа кога више нема у Шапцу.

         Гробље је смештено поред шабачког Доњошорског гробља, од кога је одвојено једном асфалтном траком. Основано је у 19. веку и било активно до летњих месеци 1941. године. У гробљу има само 36 споменика, али ту лежи, именом и презименом, исписаним на плочама каменим и мермерним, 130 Јевреја. Први Јеврејин сахрањен је 1825. године, а последњи 1938. године.

Jevrejsko groblje

       

        У шабачком Јеврејском гробљу почива и Мјећислава Винавер, ћерка др Аврама и Руже Винавер, којој је име овековечио славни брат својом првом збирком песама, а све друго остало је под епитафом на споменику.

Наша златна
Мјећа
1898 – 1910
Оставила бол, однела наду

        Од свих Винавера о њој се најмање зна, јер је умрла у 12. години.  Рођена је 16. фебруара 1898. године у Шапцу. После основне школе похађала је Српску краљевску вишу женску школу у Шапцу, а извештај те школе из јуна 1910. године сведочи да је Мјећислава Винавер завршила други разред и „прелази у старији“. Није прешла у старији разред, јер је те године умрла. Из школских извештаја њено име преселило се у тужна сећања породице, а  наредне године и у поезију брата Станислава. Од Мјећиног несуђеног мираза основан је фонд прве ђачке кухиње у Шапцу.

Ишчезла шума Китог

        Стародревна шума Китог, природно обележје Мачве у 19. веку, која је ишчезла и данас заборављена, овековечена је у народним песмама устаничког циклуса и делимично у литератури 19. века. Због своје величине китошка шума била је природна препрека за комуникацију Турака из Босне и турског гарнизона у Шапцу, а истовремено заштита за устанике. У песмама устаничког циклуса Китог се помиње нарочито после битке на Мишару 1806. године када су устаничке старешине Никола Смиљанић и Милош Стојићевић у њој додатно десетковале турску војску.

Kitog na karti 1882

Китог на карти Анте Алексића из 1882. године

        У историјским изворима Китог се помиње у турским документима из 16. века, а порекло речи није познато. Назив је ипак очуван до данас у именима потеса у Мајуру и Слепчевићу.

         У Ријечнику из 1818. године Вук Стефановић Караџић објашњава да се ради о „густој и дивљој шуми између Дрине и тврђаве Шабац“, а према инжењеру и писцу Анти Алексићу, најпоузданијем проучаваоцу Мачве 19. века, Китог је захватао крајње границе до којих  се изливао Јерез. То је била најдужа притока Саве у Мачви (56,5 километара) и настајала је од речица Радовашнице и Нечаје, које су извирале на Церу. Кривудав и повремено бујан ток Јереза пролазио је поред Прњавора, Петловаче, Скрађана, Змињака, Дубља, Белотића, Табановића и Мачванског Причиновића, где је скретао према југоистоку и поред Мајура текао паралелно са Савом до самог Шапца и ту се уливао у Савину притоку Камичак. Површина слива Јереза износила је 502,5 квадратних километара, приближно колико је износила и површина Китога у 19. веку.

        Због обиља влаге, од Јереза и бара, Китог је у 19. веку била изузетно бујна шума. У њој су доминирали храстови лужњаци високи око 30 метара, а чија су дебла била широка и по неколико метара. Поред лужњака расли су: јасен, брест, клен, граб, дивља крушка, зимолез, свиб, бела шума (врба, јањ, јасика…) и разне пузавице.

        Сеча Китога и осталих шума у Мачви започета је у јесен 1815. године и завршена половином 19. века. На пропадање Китога утицала је и природа. У пролеће 1838. гусенице су „сав лист на гори већ утаманили и на места и воће и неке усеве јести започели“.

(Извор/ Радомир Ј. Поповић: Шума Китог; Музеум, Народни музеј Шабац, 2013.)

Крсмановића кућа

Krsmanovica kuca danas

Крсмановића кућа данас

        Објекат који доминира центром града подигнут је 1891. године, а дело је чувеног архитекте Јована Илкића.  Ову кућу, данас познату као Крсмановића кућа, у мираз је донела Јованка, из чувене шабачке породице Топузовић, када се удала за Димитрија Крсмановића. Њен отац је тестаментом одредио да се на том месту подигне 12 дућана, те да се од прихода куће сваке године одвоја по 200 дуката као мираз сиромашним шабачким девојкама, од којих ће две сваке године добијати по 100 дуката. Када је ћерка наследила кућу, наследила је и те обавезе.

Kuca Krsmanovica 1935. i 20.vek

Крсмановића кућа почетком 20. века и на разгледници 1935. године

        У овом објекту одмах по завршетку изградње налазило се Дриносавско коло јахача кнез Михаило, а потом је тај простор држала Трговачка омладина Шапца у чујем окриљу је радила и Читаоница шабачка. С обзриом да је грађевина рађена за угао, тај централни фон је некада био крунисан неоренесансном куполом, а по симсу су биле постављене стојеће фигуре, које је током уништавања града у Првом светском рату, према неким сведочењима, чекићем полупао један аустријски војник. Значајан елемент на фасади су  четири нише у којима су смештене фигуре богиње Флоре, као и медаљон са годином изградње.

        Последњи наследник је Крсмановића кућу поклонио држави.

        Јованка Топузовић била је тетка Христине Тинке Топузовић, супруге познатог научника Милутина Миланковића, иначе рођене Шапчанке.

Летњиковац

        Шабац је на почетку 20. века био један од најнездравијих градова у Србији. У граду од 12 хиљада становника „умирало се више него у магловитом Лондону”. Највише од туберкулозе. Због тога је, 1. августа 1906. године, отворен летњиковац за слабуњаву децу а „подигла га је општина на Бећином брду више Шапца, на имању Браће П. Куртовића, које су они општини за ову цељ привремено на послугу дали”.

        До Првог светског рата, као „дечји дневни санаторији”, у Србији су радила три летњиковца: крај Топчидера, крај Крагујевца и у Шапцу. Летњиковац у Шапцу, од оснивања, био је брига Друштва за чување народног здравља, које је формирано 1903. године, са циљем „да у здравственом погледу препороди наш народ”, и радило је до 1940. године.

Letnjikovac, otvaranje 1. avgusta 1906. godine

Отварање Летњиковца 1. августа 1906. године

        Сведочанство о раду Летњиковца првих година по оснивању оставила је Мара Глигоријевић, управница Летњиковца 1910. године. У извештају за ту годину она, поред осталог, пише: „Упоређујући бројно стање деце све четири претходне године (1906. 1907. 1908. 1909.) са овом 1910. год – ова је година по броју деце надмашила све године па и 1907. годину, у којој је било доста дана када је број деце спадао далеко испод 20. Штета што се из Дневне књиге, не могу видети узроци томе малом броју деце.

        Ове године био би број деце и већи, да томе није била једна велика сметња: вожња деце у општин. колима у којима је могло да стане највише 45-46 деце; и због тога су више пута многа деца морала ићи пешице…”

        Управница Летњиковца, у извештају Управи шабачког Друштва за чување народног здравља, истиче још веселост као „морално здравље детиње душе”, добро спавање, нарочито слабуњаве и анемичне, здравствено напредовање, а „телесном напредовању” дат је посебан простор са именима деце и прецизним подацима колико су „отежала”.

        Друга деценија двадесетог века била је најтежа за Србију коју су чекала три рата. Први светски рат оставио је пустош, и у документацији, па је судбина Летњиковца јасна тек од 1920. године када је Месни одбор за чување народног здравља обновио свој рад „отворивши Летњиковац под шаторима”. Наредне, већ је почела изградња. Помогнуто од Министарства народног здравља сумом од 60 хиљада динара и „обилатом помоћи” од општине шабачке, Одбор је подигао „сталан летњиковац на свом имању”. О томе је Управа Друштва за чување народног здравља у Шапцу обавестила грађане у листу Радикал: „Подигнут је леп павиљон, половина истога је отворена а друга половина у стаклету. Административна зграда, као мала вила, састоји се из 5 одељења. И купатило које има два одељења. Испред павиљона засађен је парк.”

        Године 1921. Друштво за чување народног здравља примило је у Летњиковац „већи број сиромашне  деце као и платежне”. Плаћало се четири динара дневно, десет дана унапред. А да би „над децом био што већи надзор” ангажовани су један васпитач и две васпитачице.

        На прагу лета 1922. године, штампа подсећа да је Друштво за чување народног здравља, на месту „где су до пре две године биле запарложене њиве пуне рупчага и топовских чаура” подигло Летњиковац за слабуњаву децу. Уз подсећање шта је све урађено у 1921. години – павиљон, вила, купатило и бунар, штампа бележи да је „рано с пролећа засађен парк, просечене стазе и ископане леје за цвеће и поврће, а сада се подиже једна лепа сеница и вењак за децу”. Поред шабачке општине, која је дала много материјала за грађење, Министарства народног здравља, које је дало новчану помоћ, „највећа заслуга за подизање Летњиковца пропада председнику Друштва за чување народног здравља господину др Михаилу М. Дуњићу, управнику Шабачке болнице. План за зграде и парк радио је г. Живан Митровић, виши инжењер, који такође није жалио труда да и поред свог посла стално обилази и надгледа извођење свога плана”.

        Пред сезону 1923. године, лист Радикал посвећује Летњиковцу велики простор. Пише о др Михаилу Дуњићу који је, „знајући да на младима свет остаје и да само од здраве омладине постаје јак и снажан народ”, основао Лењиковац за слабуњаву децу, подсећа на урађено и још каже: „Ове године Летњиковац је од репарације добио једну велику дрвену кућу, која се ових дана довршује. У виду бараке, ова је кућа дугачка 32 метра, а широка 14 метара. Око целе куће има врло лепа и врло пространа веранда за седење и одмарање преко дана, а унутра ће се моћи наместити око 30 постеља. Овом бараком је учињено то да се летњиковац може претворити у прави дечји санаторијум. Г. Дуњић има лепу мисао да у Летњиковцу заведе лаке дечје ручне радове, који ће деци служити корисно за друштвено разонођење и телесно кретање.”

        Штампа још истиче да је у овом послу др Дуњићу помагао начелник Министарства здравља, као и Нинко Перић, министар социјалне политике, а критикује Шапчане и општину која је „у првом реду дужна да ову установу помогне што обилније”. Предложене су и конкретне акције: „Како је земљиште на коме се налази Летњиковац врло мало за једну овакву установу, јер не износи ни пуна три ектара, а уз то је врло уско, то је потребно да се оно прошири. С обе стране дужине земљишта, на коме се Летњиковац налази, постоје сељачке њиве, које сопственици пристају да уступе општини шабачкој у размену за општинско имање на другом месту. У том смислу постоји и молба Г. Дуњића пред одбором општинским да се та размена у корист лењиковца и изврши. Ми се надамо да ће оваквој једној ствари цео одбор изаћи на сусрет а нарочито председник општине г. Ђорђевић, који је за опште ствари пун добре воље. Тако би се околина могла пошумити и створити леп парк”. Те године примана су слабуњава, малокрвна деца од 4 до 13 година која нису „заражена туберкулозом, трахомом, сифилисом итд.” Деца која су имала уверење о „сиротном стању” примана су бесплатно, а деца имућних родитеља плаћала су по десет динара дневно, десет дана унапред.

        Свечаним отварањем 22. јуна почела је сезона у Летњиковцу 1924. године. Била је то прва година када је у Летњиковац примљен и „известан број деце на стално борављење и преко ноћи”. Од 140 деце, само троје „није порасло у тежини”.

        После успешне 1924. године дошла је криза која је трајала неколико година. Тражећи излаз из кризе, Друштво за чување народног здравља у Шапцу одлучило се за увођење новина, а сезону 1929. године пратио је велики текст у листу Правда о Летњиковцу као примеру приватне иницијативе на подизању народног здравља.

Uprava Drustva za cuvanje narodnog zdravlja

Управа Друштва за чување народног здравља са др Михаилом Дуњићем
и децом коју Друштво бесплатно издржава

Letnjikovac 1929.

Летњиковац 1929. године
(Фотографије листа „Правда“, 31. јул 1929.)

        Пред отварање сезоне 1930. године, новине  управе огласио је Шабачки гласник: „Дугогодишње искуство показало је да треба прекинути са обичајем да се деца сваки дан превозе кући из Летњиковца. Превоз је скуп, а по рђавом времену није без опасности. Знатан број деце нема код своје куће храну и негу, коју им та институција даје и због тога се губи ефекат коме она циља. Превоз деце квари и ред и дисциплину у Летњиковцу”. Одлуку да Летњиковац претвори у интернат управа је правдала и материјалним разлозима: „Често се дешава да родитељи у кишне дане не шаљу децу у Летњиковац, док за ту децу друштво редовно спрема храну.” Те године деца су примана под условом да у Летњиковцу проведу месец дана „без икаквих прекида”.  Следеће године уведено је електрично осветљење, а у првој половини 1934. године Друштво за чување народног здравља покренуло је акцију за подизање „једне веће сталне зграде – санаторијума”. Потреба је образлагана теренским положајем Шапца и нехигијенски грађеним кућама, као и економском кризом која је „осиромашила већи део грађанства и погоршала здравствено стање деце”.

        Са градњом на Летњиковцу ишло је тешко. Шабачки гласник 1936. констатује да се „налазе три бараке, које су дотрајале, а нарочито оне две мање, а и велика ће тешко моћи дуго да издржи, јер је и она доста оронула“. Са истим проблемима Летњиковац се суочавао и наредних година, а 8. августа 1937. године умро је творац Летњиковца, један од оснивача и председник Друштва за чување народног здравља, др Михаило Дуњић.

Letnjikovac 1939.

Павиљон и трпезарија у Летњиковцу 1939. године
(Фотографије листа „Правда“, 22. јул 1939.)

        Кермес у Летњиковцу 1939. године одржан је 6. августа, а 8. августа на Доњошорском гробљу помен др Михаилу Дуњићу, на коме су учествовала и деца доносећи букете пољског цвећа са Летњиковца. Било је то последње мирно лето у Европи. Спремао се Други светски рат.

        Ратна сирочад били су први становници Летњиковца после Другог светског рата. У јуну 1946. Дечји дом из Бање Ковиљаче пресељен је на Летњиковац. Деца су била из целе земље, а највећи број дошао је из Босне. Као летовалиште Летњиковац је почео да ради 1948. године, а прва група од 120  пионира започела је летовање 7. јула. Већином су то била сиромашна деца, која су летовала бесплатно. Нема поузданих података о судбини Летњиковца у наредних неколико година. Највероватније се, без улагања, полако гасио јер је шабачки Глас Подриња 1954. године донео велики текст о Летњиковцу који пропада.  Те године средства за уређење Летњиковца ипак су пронађена и реновирање је било завршено крајем јула. Међутим, одзив је био  мали.

        Неуспешна сезона није обесхрабрила Шапчане. У жељи да Летњиковац врате деци, наставили су да га уређују. Најављујући сезону 1957. године, штампа је писала: „Ово летовалиште је преуређено и у њему ће деца имати све удобности и разоноду. Летњиковац има забавни вртић са клацкалицама, љуљашкама, вртешком, рингишпилом, бициклима. За терасу су набављене нове гарнитуре столова и столица, које ће бити под сунцобраном. У Летњиковцу ће се изградити терен за одбојку, кошарку и фудбал. Набављени су столови и реквизити за шах и стони тенис”.

        Предшколска деца били су први гости Летњиковца 1958. године, а те године отворен је нови, модерно уређени павиљон. И наредна година била је у знаку уређења, а 1960. постао је привлачан и за децу ван Шапца. Тридесет малих Македонаца, у две смене, проводило је лето у Летњиковцу, а исто толико младих Шапчана одмарало се на Охридском језеру.

        Шездесет година Летњиковац је био привлачно излетиште за Шапчане. Једно време радио је и бифе, а да ли Летњиковац треба да се претвори у излетиште или, као до тада, остане искључиво дечје летовалиште, изјашњавали су се грађани Шапца 1962. на зборовима бирача. Од дискусија Летњиковцу није било боље, али је још опстајао као летовалиште. Тих година, међутим, Летњиковац је добио велику конкуренцију у дечјим летовалиштима на мору и планинама. Још једна криза која га је, у седмој деценији живота, начинила онаквим какав никад није био. Постао је власништво угоститељског предузећа са садржајима примереним тој делатности, а акција да се Летњиковац врати деци покренута је 1970. године. Правим власницима – деци, Летњиковац је враћем тек у пролеће 1975. године. Центар за друштвену бригу о деци „25. мај” имао је обавезу да у њему организује рекреативну наставу за ученике шабачких основних школа, као и друге облике дечје заштите.

        Пролеће 1976. године обележила је јавна расправа о развоју дечје заштите у шабачкој општини. Поред осталог, било је речи и о давно замишљеном Дому пионира који је, како је оцењено, био изнад реалних могућности домаћих финансијских прилика. Због тога је прихваћен предлог да се уместо Дома пионира гради Летњиковац. До 1979. године Центар за друштвену бригу о деци урадио је доста на обезбеђивању услова за организовање одмора и рекреације школске и предшколске деце. Завршена је изградња новог павиљона, реконструисана електрична инсталација, озелењене површине око новог објекта и адаптиран стаклени павиљон. Поред једнодневне, организована је и шестодневна рекреативна настава. У девет смена било је по 90 ученика.

        До јесени 1985. године, када су обезбеђена средства за реконструкцију водоводне мреже, дренажу терена и изградњу спортског игралишта, на Летњиковцу није било значајнијих улагања. Уз једнодневну и петодневну рекреативну наставу, организовани су повремени боравци, Регионална политичка школа и друге активности. Летњиковац се тих година дефинитивно удаљио од летовалишта. Постао је школски и рекреативни. Од замисли и онога што је деценијама био остало је само име.

        Почетак деведесетих година, када је Летњиковац, поред деце на рекреативној настави, имао и 60 студената, сталних житеља, и 200 ученика Основне школе „Стојан Новаковић”, обележиле су економска и политичка криза, а онда и рат у непосредном окружењу. Али, и поред свега, Предшколска установа „Наше дете” покренула је 1992. године акцију да се Летњиковац врати деци под слоганом: „Вратите нам оно што су вама узели”. Идеја је била да Летњиковац постане шабачки Дизниленд, али је све и остало на идеји. Следила је година велике инфлације, а колоне избеглица, међу којима је било и много деце, до 1996. године увећале су шабачку општину за 15 одсто новог становништва. Током 1993. и 1994. године на Летњиковцу су, у неколико наврата, боравила предшколска деца из Вуковара са својим васпитачима.

        Крајем 1997. године, одлуком Скупштине општине Шабац, два хектара и седамдесет ари, од девет и по хектара на колико се простирао Летњиковац, уступљено је за градњу основне школе, одељења Основне школе „Стојан Новаковић”.

        Данас је Летњиковац уређено градско насеље са школом, црквом, амбулантом и апотеком. Ту је и Центар за стручно усавршавање познат је по парку науке, а Летњиковачка шума је уређена за бављење спортом и рекреацијом. Око три хектара резервисано је за децу предшколског узраста и ту су два вртића Предшколске установе „Наше дете”. Вртић „Веверица” отворен је 2001. године и простире се на 300 квадратних метара, а вртић „Ђурђевак”, на 320 квадратних метара, отворен је 2008. године.

        Век постојања, 2006. године, није званично обележен.

Протина кућа

        Кућа проте Јована Павловића једини је примерак сачуване балканске профане архитектуре у Шапцу и потиче из 1846. године.  Налази се у центру града и убраја у заштићене споменике културе као непокретно културно добро.

        После 1863. године кућу је продала протина удовица и до данас је мењала више власника. Након вишегодишње обнове данас представља украс града.

Prota Jovan Pavlovic i kuca 1987. godine

Прота Јован Павловић – Протина кућа 1987. године

Obnovljena Protina kuca i danasnji izgled

Протина кућа после реконструкције и данас као угоститељски објекат

        Прота Јован Павловић (Бањица, 1804 – Шабац, 1861) био је блиски сарадник и пријатељ Јеврема Обреновића, поета, државник, значајна културна личност Шапца и Србије почетком 19. века. Бавио се преводилаштвом, а био је укључен и у политику. Српско учено друштво га је изабрало за дописног члана. У Шапцу је имао библиотеку од 1500 књига којој су се дивили и странци.

        Прота Јован Павловић сахрањен је поред шабачке цркве, а на плочи му је уклесан епитаф који је сам саставио: Рађамо се да мремо, а умиремо да би живели вечно са чашћу или бесчастјем.

Седло зекана Ацуле

        Септембра 1992. године, у главну књигу Народног музеја у Шапцу уписано је једно седло и податак да га је поклонио Драгољуб Рајић, професор у пензији из Узвећа. У том седлу, на зекану Ацули, јахао је Рајићев деда Драгомир кроз балканске ратове и Први светски рат.

        На позив отаџбине, Драгомир Јована Рајић из Узвећа у Први балкански рат одјахао је на Ацули. Служио је у коњичком пуку Дринске дивизије, а да су пути до слободе Србије тако дуги и крвави, сељак из Узвећа тада није ни слутио. Слабе конституције, Драгомир се уздао у правду, срећу и свог коња. А Ацула је свог ратника носио кроз Кумановску битку, у првом, и Брегалничку, у другом балканском рату. Стигли су и на Цер да, у Првом светском рату бију Швабе, а онда је њих стигло повлачење преко албанских гудура. Ацула је већ био прекаљен као и његов јахач. Ноћу је, мимо обичаја своје врсте, лежао и грејао Драгомира. Видели су море, Крф и Солун, а када је пробијен солунски фронт терали су Швабе до Осијека. Ту је Драгомир демобилисан и са својим Ацулом вратио се кући.

Dragomir i Dragoljub Rajic

Драгомир Рајић (1886-1974) и Драгољуб Рајић (1938-1995)

        Дуго очекивани мир лечио је ране и тражио много посла. Само, Ацула више ништа није радио. У таљигама није хтео ни да мрдне. Тражио је јахача и Драгомир му је дао вољно до краја живота. По цео дан се шетао по пашњаку, а Драгомир га тимарио и поваздан разговарао као са чељадетом. Када је Ацула угинуо, Драгомир је испекао прасе, изнео бурић најбоље препеченице и позвао ратне другове. Такав испраћај једне коњске душе није био необичан, јер су тада сви већ много знали о путевима солунаца. А да о њима и ми данас учимо, Драгомир Рајић није стигао да види. Умро је 1974. године и можда опет тамо јаше свог Ацулу. Без седла, које су овде заборавили.

Старо шабачко гробље

karta Sapca 1906

План града Шапца из 1906. године (обележено гробље код парка)

        Српско гробље у Шапцу настало је крајем 18. века, а налазило се преко пута Великог парка, на простору старог корита Камичка. Ретко се помиње и, углавном, тврди да је временом напуштено, али да су се његови споменици могли видети и после Првог светског рата. Стари Шапчани, међутим, кажу да су се његови споменици могли видети и после Другог светског рата, а на том простору данас су стамбене зграде и приватне куће.

        У октобру 1922. године „Шабачки гласник“ писао је да су шабачка гробља – шабачка срамота, а у најгорем стању било је старо шабачко гробље. Исти лист, у априлу 1926. године пише да је гроб Кнеза Иве од Семберије у јадном стању и да се „у густом шибљу и корову“, на малом споменику једва читају речи: Кнез Иво Кнежевић, уз бојазан „да ће још овог пролећа“ Камичак предати забораву гроб и споменик.

Branislav Nusic na grobu kneza Ive u Sapcu u avgustu 1928.

Бранислав Нушић, са групом новинара, на гробу кнеза Иве од Семберије
у Шапцу,  на Светог Илују 1928. године (Илустровани лист 1928. бр. 32)

        Старим гробљем лист се бавио и у јулу 1929. године:

        „Наше старо гробље, преко пута парка, налази се у јадном стању. Скоро сви гробови су без споменика који су оборени, неке гробнице раскопане, те цело гробље личи на место после битке. Гроб пок. Рајка Стојићевића, бив. председника шабачке Општине остао је без споменика који је за време рата оборен. Општина би требала да му други споменик подигне и гроб уреди, јер је поч. Рајко заслужио макар то својим поштењем дугогодишњим радом и као председник наше општине и као грађанин ове општине.“

        Исте године лист је у септембру донео вест да је на старом гробљу обијена породична гробница Куртовића, а у октобру поново пише о овом гробљу, које назива жалосним местом на коме је „још толико стотина гробова“ зараслих у коров и из кога се једва виде „пирамиде од неколико већих споменика“.

staro groblje1938

Фотографија шабачког гробља објављена у „Политици“ 1938.

        „Политика“ је у мају 1938. године писала да је старо шабачко гробље „које ће ускоро да се премести и поравни да би се на том месту подигла нова сточна пијаца, пуно споменика из историје Шапца од првог устанка до последњег рата“. Тако је, пише дописник из Шапца, у шипражју, одмах до гроба Кнеза Иве од Семберије, гроб прве жртве Катанске буне, поручника и помоћника Начелства Окружја шабачког Николе Нинића, рођеног 1804. у Глоговцу, у Босни, а убијеног првог дана Катанске буне, 22. септембра 1844. године „од бунтовне чете Стојана Јовановића“, како је писало на споменику који су подигли Јован и Ђорђе, Николина браћа.

        У лето 1939. године „Политика“ поново пише о старом шабачком гробљу, а повод је позив шабачке општине грађанима да „споменике својих предака пренесу са старог гробља и тако сачувају од уништења“. У тексту се затим каже: „Шабачка народна књижница и читаоница донела је одлуку да споменике свих заслужних људи пренесе у свој музеј, а да се остаци ових великана ископају и сахране у заједничку гробницу, која ће се налазити у темељима Дома културе који ће ускоро почети да се зида у Шапцу.“ Исти лист пише да је у јуну 1939. године у Шапцу боравио министар спољних послова др Александар Цинцар-Марковић и том приликом посетио гроб свог претка Цинцар Марка, чувеног војводе из Првог српског устанка, који се родио 1777. године у Белици у Албанији, а умро 10. фебруара 1828. године у Шапцу. Био је сокоски војвода у Првом устанку, а учествовао је и у Другом  устанку када је био кнез шабачке посавине. Споменик Цинцар Марку Костићу, који је подигао Коста Цинцар Марковић, одолевао је на старом гробљу цео један век, када је, прилично оштећен, 1938. године пренет у шабачки музеј.

Spomenik Cincar Marku Kosticu

Споменик Цинцар Марку на шабачком гробљу

        Према писању „Подринских новина“ 1906. године, у старом шабачком гробљу почивао је и посавотамнавски капетан Марко Лазаревић, син обор кнеза Ранка, који је у Првом устанку, уз свог стрица војводу Луку, учествовао у свим бојевима, „тако и у другом“, а касније постао председник окружног суда у Шапцу. На тој дужности је и погинуо од катана 22. септембра 1844. године. Са њим је погинуо и поцерски капетан Ђука Стојићевић, најмлађи брат Милоша Поцерца, а почивао је такође на старом шабачком гробљу.  Међу јунацима који су сахрањени у старом гробљу био је и мегданџија Бакал Милосав, „родом по свој прилици из Херцеговине“, а умро у Шапцу 1823. године. Био је дућанџија, бакалин, у Шапцу, а онда се придружио устаницима и „као добар мегданџија чинио је чуда од јунаштва по свим бојевима“.

        Шабац данас има три гробља, на Камичку и у Доњем шору, која су настала између 1820. и 1830. године, и Ново гробље на Летњиковцу које је отворено 1997. године. У њима је записан велики део историје града, а колико је изгубљено показаће пројекат пописа споменика знаменитих Шапчана када буде урађен, и ако буде урађен.

Од шетног до руског воза

SABAC-ZELEZNICKA-STANICA-1913.

Железничка станица у Шапцу на старој разгледници 1913. године

        У оквиру прославе Мишарске битке 28. августа 1906. године положен је камен темељац за железничку станицу у Шапцу, што је означило почетак изградње железничке мреже у Подринском округу. Био је то предуслов за обимнији привредни и друштвени развој, јер су путеви који су водили у Шабац и повезивали га са залеђем били у рђавом стању. Осетно побољшање саобраћајних веза настало је 1901. године, повезивањем железничког крака Рума-Кленак, а тек 1911. године пуштена је у саобраћај и пруга узаног колосека Шабац-Бања Ковиљача, чију је градњу финансирао Подрински округ. Минијатурни воз на овој релацији био је увек пун путника и стоке и кретао се брзином од 20 километара на сат.

Setni voz koji je na relaciji Sabac Banja Koviljaca saobracao tridesetih godina 20. veka

Шетни воз између Шапца и Бање Ковиљаче
тридесетих година прошлог века

        Одмах по ослобођењу, 11. новембра 1918. године, почела је рад Подринска окружна железница. На прузи Шабац – Бања Ковиљача привремени саобраћај успостављен је 16. новембра 1918. године, а редован свакодневни саобраћај на овој линији, једном дневно у оба правца, уведен је 15. маја 1920. године. Велики интерес Шапца и околине био је да се изгради друмско-железнички мост преко Саве. Захтев је истакнут 1919. године, пројекат урађен 1922. а градња је почела 1923. године. Мост је завршен и пуштен за друмски саобраћај 15. јула 1923. Изградњом железничког крака Шабац – Кленак у дужини од четири километра и постављањем железничких трачница, мост је оспособљен за железнички саобраћај и освећен 31. маја 1934. године, да би 3. јуна преко њега прешао шетни воз, а одмах за њим дворски, којим је допутовао краљ Александар са пратњом. Тиме је отворен редовни железнички саобраћај на прузи Рума – Шабац.

        Крајем јуна 1931. године Шабачки гласник писао је да је агилни предузимач г. Босиљчић толико „напредан“ да се, иако је рок 1. мај 1932. године, мост „сав бетониран, те се преко њега може са колима још сад прелазити“. Исти лист забележио је да је 20. јуна 1931. преко шабачког друмско-железничког моста „на ону страну“ први је прешао ауто г. Илије Поповића, банкарског чиновника. То је овековечио познати шабачки фотограф Илија Живојиновић, а фотографију је, у броју од 8. и 9. јула 1931. године, Шабачки гласник овако потписао:

prvi auto na mostu 1931.

       

        „На слици се види ауто и на њему седе г.г. Бојић инжењер овд. скраја у црном оделу, наш уредник г. Милановић, у црном оделу, до њега г. Костић, надзорни инжењер и на крају предузимач г. Босиљчић.“

Dvorski voz prolazi kroz slavoluk u Sapcu 1934

Дворски воз пролази кроз славолук у Шапцу 1934. године

Simobus Ruma Sabac - Srdjan Popovic

Шинобус Рума-Шабац 2011. године (Фото: Срђан Поповић)

Ruski voz ulazi u Sabac 2016.

Руски воз улази у железничку станицу у Шапцу 2016. године

        Путовање железницом одавно је изгубило утакмицу са друмским саобраћајем. До пре десетак година између Руме и Шапца саобраћао је стари, дотрајали шинобус, путника скоро да није ни било, а онда је 26. марта 2013. пуштен у саобраћај нови дизел моторни воз, дводелан, са 120 места за седење и 126 за стајање, опремљен најсавременијом опремом. Овај воз, купљен од руске компаније Метровагонмаш, може да се креће брзином од 120 километара на сат.